Du är inte inloggad.

Artikel

Hostmedicin

Slemlösande hostmedicin 

 

De slemlösande hostmedicin löser upp slemmet i luftvägarna. Hosta är en reflex i kroppen, som försöker göra sig av med irriterande ämnen. Man menar därför att man ska undvika att behandla denna typ av hosta ifall man har möjligheten att vänta. Slemmet varierar i färg och kan vara grått, grönt eller gultaktigt och orsakas ofta av ett förkylningsvirus.

Hostdämpande hostmedicin

 

Hostdämpande medicin dämpar ofta kroppens hostreflex. Om hostan blir väldigt besvärande och gör att du inte kan genomföra normala aktiviteter eller sova, om hostan är irriterande och något torr kan du använda en hostdämpande hostmediciner vid förkylning. Det finns även nässpray om man har irriterade luftvägar. 

Självhjälp och huskurer

 

Man kan använda sig av varm dryck som tunnar ut slemmet lite så att det blir lättare att hosta upp om man har svårigheter att sova. Att dricka varmt kan kännas lenande om hostan gör ont i halsen. Varma drycker, såsom te eller varmt vatten med honung kan verka lenande i halsen och luftvägarna. Slemmet tunnas på så sätt ut och innebär inte en lika stor irritation. 

Har du jobbigt med hostningar under natten så kan det hjälpa att lägga något högt under kudden för att få fria luftvägar. Du kan dessutom höja upp huvudänden av sängen med hjälp av att lägga något under sängbenen eller lägga något högt under madrassen för bättre stöd.

Sök vård om:

 

  • Om du hostar blod
  • Om du har gröngult slem i upp till en vecka
  • Om du har feber och hosta i mer än en vecka
  • Om du har hosta och smärta över bröstet och kikningar. Sök direkt

Detta är viktigt att tänka på när man är förkyld. Vila och att dricka mycket är övriga bra råd för att bli friskare snabbt!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vill du bli rynkfri?
Erfarna husläkare Stockholm
Njut av en solig semester solbränna hud solbränna lära dig första hjälpen
Passar löshår alla?
Kan man bli gladare med zinktabletter?