Du är inte inloggad.

Artikel

Klåda i hårbotten – kan vara många orsaker

Alla har nog provat att någon gång ha klåda i hårbotten, några efter tvättning andra efter en dag i solen eller vid myggstick. Vid de flesta tillfällena går det över och är tillfälligt ansträngande. Några tillfällen kan det dock bero på sjukdom eller symtom på något allvarligt. Är det besvärande under längre perioder kan man behöva att gå till en läkare och få det undersökt.
 
En annan typisk grund till kliande hårbotten är när du har drabbats av huvudlöss. Detta är dock ofta förbundet med en period i livet och drabbar inte alla så risken för huvudlöss kanske ändå inte är det allra vanligaste. Av olika orsaker kan klåda i hårbotten framstå som ofräscht och förbundet med dålig hygien eller sjukdom. Detta kan skapa jobbiga känslor. Därför är det viktigt att göra något åt det om klådan blir varaktig under en längre period. Är den tillfällig går det oftast snabbt över av sig själv. 
 
Ta reda på hur du kan förebygga framtida klåda
Är det tillfällig klåda kan det vara bra att försöka distrahera sig med något som får dina tankar på andra saker. Är det däremot långvarigt är det viktigt att ta reda på orsaken och snarast se till att åtgärda problemet. Orsakerna kan vara flera och ibland otydliga. Till exempel kan det bero på torr hårbotten, hormonella förändringar, eksem eller allergi, överkänslighet mot diverse hårprodukter, etc.
 
Det är viktigt att inte börja klia intensivt så att det uppstår sår, där både bakterier och virus kan gro och skapa ännu större problem. Ibland kan man behöva hjälpmedel för att mildra symtomen av klåda. På australian-bodycare.com kan man få vidare information och tips på hur man kan undgå att klia och behandla klåda och hur du kan förebygga framtida klåda. Tänk kreativt och varför inte göra processen med att hitta rätt produkter till en utmaning. Här finns mängder av inspiration att hämta. 
 
Distrahera dig från din klåda
Börja med att gå till botten med vad som orsakat klådan. Några gånger kanske det till och med är så enkelt som att hitta olika distraktionsmoment. Byt rum som du befinner dig i eller gå ut och gå en runda. Sätt på ditt favoritnummer på spotify eller kolla på ett videoklipp på mobilen. Eller varför inte ringa en kompis och prata om dagen som varit. Ibland behöver det inte vara svårare än så. Allergier och kontakteksem kanske är den vanligaste anledningen till klåda.
 
För mycket tvättande och användande av olika hårprodukter kan bli så frekvent för huden att den till slut ger upp och reagerar med eksem eller andra besvärande symtom. Då kan det vara bra att se över dina produkter och notera hur ofta du tvättar håret per vecka. Är du en som tvättar håret varje dag eller till och med flera gånger? Då kanske du skall hoppa över varannat tillfälle. Och gradvis minska antalet tvättar. Några gånger är klådan årsrelaterad och svår att göra något åt. På australian-bodycare.com finns det massor av tips att låta sig inspireras av. 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Akademikliniken Pure Triple Peel
Riskerna med sömntabletter
Det är inte bara billig parfym som kan ge allergi!
Verktyg för att klämma pormaskar
Flytade snarare än fast föda i skötväskan - Forskningsrapport från Australien