Du är inte inloggad.

Artikel

Kristallkronor

Användandet av kristallkronor har anor ända från medeltiden, då de tjusiga kristall-ljuskronorna hängde i kyrkorna. Med medeltiden brukar tiden från antikens slut till renässansens början, från ca 500 e Kr till 1500 e Kr avses, förutom Nordens medeltid som sträcker sig från ca år 1050 till 1520 e Kr (definitionen på medeltiden hittade vi på sidan so-rummet.se)

På 1700-talet försågs ljuskronorna med ljusprismor och blev ett exklusivt inredningsinslag ute på slotten och på de rika herrgårdarna.

Idag ser vi kristallkronor hemma hos ”helt vanligt folk”, men de riktigt exklusiva dyrgriparna hänger förmodligen fortfarande på slott och herrasäten, i offentliga byggnader, på exklusiva hotell och i välbärgade hem.

Kristallkronor och kristalltaklampor har blivit mycket populära och det designas nya varianter hela tiden. Många av de nya modellerna liknar inte alls de traditionella, pampiga kristallkronorna utan har en helt egen utformning. Vi hittade t ex en artikel i Allt om vetenskap, där det informeras om ett holländskt företag som tillverkar kristallkronor utformade som sjöhästar, jordglober, bilar, fiskar, paraplyer…, ja, det finns inga gränser för hur många varianter på kristallkronor det görs idag.

Kristallkronor och kristalltaklampor finns för alla typer av rum. De mer exklusiva och stora ljuskronorna brukar hänga över ett matbord, i finrummet eller i köket. Men det tillverkas också mindre kristall-lampor anpassade för andra rum, t ex för badrummet, hallen eller sovrummet.

Prismässigt finns det kristallkronor för alla plånböcker idag. Du kan köpa en pampig ljuskrona eller en lite mindre kristall-lampa för strax under tusenlappen, likväl som du kan köpa en riktig dyrgrip, som går loss på flera hundra tusen kronor.

Det finns en tysk belysningsbutik som har startat e-handel i Sverige. De erbjuder ett riktigt brett utbud av kristallkronor och kristalltaklampor. Butiken använder sig företrädesvis av tyska kvalitetsvarumärken och du kan hitta modeller i utbudet som du inte kan finna ute i butik här hemma.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fönster Online
När inte du vill städa
Köpa bil av bilhandlare eller privatperson?
Flyttstädning
Mysiga hem