Du är inte inloggad.

Artikel

Mercedes E-klass, vad är nytt?

 

Den nya generationens Mercedes E-klassen, W212, lanserades under våren 2009 och under januari 2013 är det åter dags för en ny bilutställning i Detroit. Denna gång har den älskade modellen fått en make-over, och en rejäl sådan. Här är några exempel på skönhetens nya drag:

Grillen har blivit omarbetad och kommer att finnas i två nya utföranden, standardgrillen har nu ett större 3D-djup på grund av den kraftigare kromsargen. E-klassen finns också i Avantgarde – utförande och då får man den sportigare varianten av grillen. Kromsargen och ribborna är då mer integrerade i bilens nos som ger ett mer klassiskt utseende. Ändringar om bilglas och bilrutor har inte nämnts. Vecket på bakskärmarna har försvunnit och bakljusen har också fått en ny design.

När det kommer till E-klassens säkerhetssystem finns det flera förbättringar som har gjorts. Bland annat har kameran som finns bakom vindrutan blivit mer avancerad. Kameran håller koll på upp till 500 meter framför bilen och känner av bland annat fordon, fotgängare samt trafikskyltar. Meddelandet tolkas till en 3-D bild och hjälper föraren att undvika trafikolyckor eller liknande. Standard för Mercedes E-klassen kommer vara den radarbaserade farthållaren i grillen, som hjälper föraren att undvika kollisioner genom automatisk inbromsning samt trötthetsvarnaren som känner av ifall föraren blir trött.

Men motorn då?

Det finns 18 stycken motorsalternativ till E-klassen, varav tio är bensinalternativ och åtta är dieselalternativ. Ett av alternativen, E 300 BlueTec Hybrid, kommer under dagens miljöbilsgräns på 120 gram koldioxid/km. Samtliga motoralternativ har blivit snålare men kunnat behålla den goda prestandan. Läs bilreportage om E-klassen på teknikens värld.

Den lyxiga bilen kommer att finnas både med två- och fyra dörrar, där lyxkupén kommer kunna ta upp till sju passagerare. Förhoppningsvis kommer upplyftningen också att innebära en ekonomisk upplyft, och inte som Maybach S65 AMG, som var en stor förlust för Daimler koncernen. Sedan starten förlorade Daimler tre miljoner kronor per Maybach-bil, och på hela sju år såldes enbart 3000 exemplar. År 2013 kommer märket Maybach att läggas ned. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Bra kalastillbehör
Företagsaktivitet i Stockholm
Historiens bästa spelkonsoler
Kriminalare
Spela det klassiska ölspelet