Du är inte inloggad.

Artikel

Mors dag – Mammas högtid

Mors dag är inte bara den högtid då de flesta barn firar sin mor utan har nu även blivit en mycket kommersiell dag som firas över hela världen.

I Sverige inträffar mors dag alltid den sista söndagen i maj och är i många länder, exempelvis i Finland en flaggdag, dock inte i Sverige. Dock hissar många svenskar flaggan även denna dag, trots att det inte är en officiell flaggdag.

Mors dag kommer från början, som så mycket annat i från USA, närmare bestämt Philadelphia. Det va den amerikanska kvinnan Anna Jarvis som introducerade mors dag då hon på årsdagen av sin mors bortgång bestämde sig för att hedra hennes minne. Detta gjorde hon genom att hålla en gudstjänst med fokus på just moderskärlek. Detta ägde rum den 10e maj 1908 och har sedan dess spridit sig runt om i världen. I USA blev mors dag en officiell helgdag redan 1914 och spred sig så småningom till oss i Sverige. År 1919 närmare bestämt så firades för första gången mors dag, dock tog det många år innan det spred sig i en större omfattning.

Nu har mors dag blivit en relativt stor dag i Sverige och inte bara barnen firar sin mamma. Även maken firar sin maka, många gånger åt sina barn, och gör ofta detta genom att ge bort en kärleksgåva eller någon annan romantisk present för att visa sin uppskattning.

Mors dag har blivit mycket kommersiellt och mycket reklam visas för att locka barn att köpa gåvor till sina mammor. Några typiska presenter till mors dag är exempelvis blommogram, choklad eller upplevelsepresenter.

Glöm nu inte bort nästa mors dag, fira din mor och visa din uppskattning.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hundskogar i Danmark – tänk på detta
Coworking omformar fastighetssektorn - Hur påverkar förändringen fastighetssektorn?
JENSEN grundskola
Dykservice
Sexleksaker är inte längre tabu