Du är inte inloggad.

Artikel

Mysiga hem

Oavsett vilken form av heminredning man väljer det som sätter pricken över i och förvandlar ett rum från ett show room till ett hem är textilier - textilier är viktiga för all inredning. Men varför? Jo, textilier är det sättet vi människor alltid har skapat oss rum med. Det började med djurhudar och när vi lärde oss att väva mattor och på andra sätt skapa textiliter till våra rum för att inreda med.

Även om de första textilier vi skapade var för att hålla oss varma så har vi alltid hållit hårt i det som håller oss varma, vi har tyckt om att utsmycka det som håller oss varma. Om man tittar på textilier som äkta mattor som är mattor inte gjorda för att ligga på golvet utan för att hängas på väggar så är det mattor som ofta berättar historier.

En gammal typ av textilier i Europa som också är historieberättande är vävda tapeter eller en gobeläng. Där är Bayeux tapeten den mest kända tapet. Denna tapet är från 1000-talet och visar hur Wilhelm Erövraren intog England. I Sverige har vi en lika gammal tapet - Överhogdalstapeten som består av fem delar. Överhogdalstapeten tros förklar kristendommen för en hedning.

Idag har vi också gärna textilier som berättar en historia. Just nu är den stora trenden bland textilier att ha textilier med texttryck - det kan vara allt från en kopia av en säck med ett tryck till koordinater till en fyr. Idag har vi, precis som de som skapade de gamla gobelängerna och äkta mattor, textilier som ett uttryck för vilka vi är och vår plats i samhället.

Textilier är kanske de viktigaste inslagen i vår heminredning. Varför skulle vi annars markera tid genom att byta textilier som gardiner och dukar varje jul och sommar? Textilier kanske började som ett sätt att skydda oss mot istidens hårda klimat men idag så är textilier ett uttryck för vem vi är.

Massor textilier för hem och hus hittar du hos WildaHem.se


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

När kan man behöva ett gasolkylskåp?
En tid att bygga för framtiden
Vem äger bilen?
Höj ditt hem en nivå med designlampor
Svensk hållbart byggande