Du är inte inloggad.

Artikel

Ölen i olika länder

Öl bryggs nästan i alla länder runtom i världen. Varje land producerar sina egna unika ölsorter och typen av öl som produceras av respektive land beror på deras ingredienser de tillverkar. Alla öl använder liknande recept, såsom humle, korn, vatten, jäst och socker. Mälta är en process gjord mot korn spannmål. Mältat korn används ofta för att brygga öl på grund av dess höga enzyminnehåll.

Olika länder har utvecklat egna sätt att brygga öl, vilka spridits genom åren.

England

I England är den populäraste ölen ale. Ale är en mörk, humlesmakande öl som traditionellt serveras i stopglas. Engelska pubar serverar också stout och porter. Dessa är mörka öl som traditionellt bär med en stark smak. Många av dessa pubar är knutna till olika bryggerier. Guinness är bland den kändaste engelska ölen och finns tillgänglig globalt.

Förenta Staterna

I USA är lagerölen den vanligaste sortens öl. Lagerölen är en klar, ljus, gyllen, bärnstensfärgad öl med en lätt smak. Här finns det många bryggerier. De senaste åren har många mikrobryggerier uppstått, vilket till fler nya olika sorters öl tillgängliga. USA importerar också öl från många länder, som sedan görs tillgängligt i barer och spritbutiker.

Tyskland och Österrike

I Tyskland är öl en viktig del av kulturen. Det finns fler än 2000 olika sorters öl tillgängliga. Tysk öl är traditionellt gjort på enbart humle, mältat korn, vatten och jäst. En lag, kallad Reinheitsgebot, säger att bara dessa ingredienser får användas när öl bryggs. Tysk öl är vanligen mörkare och rikare öl.

Tjeckien och Slovakien

Öl bryggda i Tjeckien och Slovakien liknar den tyska ölen. De är rikfyllda ölar, och precis som tysk öl, så används inget socker i vid bryggningen. Istället används mältade korn, som utvecklar enzymer som ändrar kornstärkelsen till socker. Tjeckisk öl har bryggts i århundraden och ses som en nationell stapelvara. Tjeckien har den högsta ölkonsumtionen per capita i hela världen.

Belgien

Belgisk öl tillåter sockertillägg innan jäsningen. Detta öppnar då upp för bryggning av en annan slags öl. Ungefär 75 % av all öl producerad i Belgien är pilsners. Belgisk öl varierad också en hel del, och är kända för sin unika ale öl som även kallas för bordsöl. Andra unika ölsorter är white, abbey, trapist och lambic, med alla sina individuella bryggmetoder och smaker.

Vill du prova öl från olika delar av världen? Läs mer på Ölprovning Stockholm


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att hitta bra restaurangutrustning och restaurangmaskiner
Vad du måste känna till om öl till matlagningen
Kaffeautomater i Eskilstuna
Kära restaurangägare - kaffet ska smaka gott
En guide för privat buteljering av fin whisky