Du är inte inloggad.

Artikel

Rosa champagne - hur man hittar det bästa märket

Är du ett fan av rosa champagne? Då är du inte ensam. Numera erbjuder nästan alla champagnetillverkare en rosa champagne som en del av sitt sortiment, så det finns en del att välja bland. Men hur i hela friden ska du välja en framför en annan?

Visste du att rosa champagne kan göras på två olika sätt, vilket ger två mycket olika resultat? Det är inte en fråga om att en är "bättre" än den andra, de är bara annorlunda. Låt mig börja med att berätta hur rödvin och rosévin görs.

Rödvin och rosévin görs genom att pressa svarta druvor och sedan låta skalen dra i saften. Färgen i skalen sipprar sakta in i saften och gör den allt mörkare allt eftersom tiden går. Om du lämnar skalen i saft i bara några timmar, får du bara en touch av rosa färg på vinet. Om du lägger dem i blöt i saften mycket längre, kommer du att sluta med ett riktigt mörkrött, nästan svart vin.

Om du gör rosa champagne på detta sätt kallas den "Rose de Saignee" vilket betyder att blöda, på franska - färgen av blå druvor "blöder" in i saften. Det är verkligen svårt att få denna process precis rätt. Om du inte vet exakt vad du gör kan du lämna druvorna alltför länge i saften och då får de för mycket färg och vad som är värre, en obehaglig bitter smak i vinet som kommer från skal och stjälkar - inte alls vad du vill ha!

Det är inte alla som gillar den här stilen. Vissa människor tycker att rose de saignee alldeles för fruktig men om du är frestad att prova några så nästa gång du är på väg att köpa en flaska rosa champagne fråga din återförsäljare om det är en rose de saignee.

Nästa är 'Rose d'Assemblage” som är den i särklass vanligaste sättet att göra rosa champagne.

Assemblage betyder "blandning" på franska och det är vad de gör. De börjar med den vitt vin gjort på krossad druvsaft och sedan hälls helt enkelt lägga lite rött vin (gjord i champagne-regionen förstås). Sedan går denna blandning genom den normala champagne-tillverkningsprocessen som skapar bubblorna och förvandlar vinet till rosa champagne.

Rosa champagne gjord med assemblage-metoden är oftast blekare i färgen och lättare i smaken än om den är gjord med saignee-metoden. Den exakta färgen och smaken beror på mängden av rött vin som läggs till: ju mer rött vin, desto mörkare färg och fylligare smak.

Eftersom de flesta rosa champagne är rose d'assemblage, är detta förmodligen den typen som du har stött på. Om så är fallet, försök leta efter en rose de saignee nästa gång, bara för att känna till de olika smakerna. När du har bestämt vilken av de två stilarna som du föredrar, kan du prova andra champagner tills du hittar en som är perfekt för dig. För att ge dig en referenspunkt är Moet et Chandon, Mumm och de flesta andra rosa champagnerna rose d'assemblage.

Läs mer om olika typer av champagne på Champagneprovning Stockholm


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

DS Facility Management erbjuder kaffebönor i Stockholm
Att välja restaurangmöbler
Kaffeautomater i Eskilstuna
Att hitta bra restaurangutrustning och restaurangmaskiner
Champagne eller mousserande vin?