Du är inte inloggad.

Artikel

Resa till Budapest

Budapest är idag ett favoritresmål för många svenska turister och den ungerska huvudstaden är en av Europas vackraste städer. Det går till exempel att uppleva storslagna byggnadsverk och shopping i en riktig storstad för att därefter koppla av med att bada spa i Budapest.

Budapest består av de två stadsdelarna Buda och Pest som ligger på vardera sidan av floden Donau. Buda innehåller mest av den historiska delen medan Pest är stadens kommersiella och kulturella del. Staden har drabbats av flera stora förstörelser genom åren men lyckats återuppstå och erbjuder idag massor av sevärdheter för sina besökare.

Priserna i Budapest är relativt billiga jämfört med svenska mått och det är billigare med mat och dryck samt restaurangbesök. De kända klädesmärkena kan också ha lägre priser än här hemma och spa samt massagebehandlingar är klart billigare än våra prisnivåer.

Bland de mest berömda sevärdheterna i Budapest finns det ungerska parlamentet som är en av Europas äldsta parlamentsbyggnader. Byggnaden ligger vackert längs Donaus strandkant och utgör den största byggnaden i Ungern.

Ett känt område som innehåller ett flertal olika sevärdheter är den så kallade slottshöjden som ligger på Budasidan. Förutom att man får en vacker utsikt över Budapest härifrån finns här ett antal sevärdheter i form av det kungliga slottet, Mattiaskyrkan, Fiskebastionen och den pittoreska gamla staden. Mattiaskyrkan är en av Ungerns vackraste kyrkor som härstammar från 1200-talet. Brevid kyrkan ligger Fiskebastionen som är en utkiksterass med sju torn och som fått sitt namn från fiskemännen som ansvarade för försvaret av denna del av staden.

Vid sidan av Slottshöjden ligger Gellértberget som har fått sitt namn från biskop Gellért som var präst åt kung St:Stefan och som gick ett hemskt öde tillmötes då rebeller stängde in honom i en tunna som sedan kastades ner för berget. Även här får man en vacker utsikt över staden och på toppen av berget ligger Citadellet varifrån sovjetiska trupper sköt kanonsalvor över staden under den ungerska revolutionen. Vidare finns här ett flertal statyer, bland annat frihetsstatyn, samt en grottkyrka som sträcker sig en bit in i berget.

Budapest är även känt för sina sju broar över floden Donau och den mest kända av dessa är Kedjebron som anses vara en av de vackraste i Europa. Bron har restaurerats efter att ha blivit sprängd av tyskarna under deras reträtt ur staden under andra världskriget och bron har två torn och en unik byggnadskonstruktion som vaktas av två stenlejon.

Ytterligare sevärdheter i staden är Hjältarnas torg med milleniummonumentet som innehåller statyer av hövdingarna för stammarna som grundade Ungern. S:t Stefan basilikan är en kyrka som är namngiven efter Ungerns första kung, Stefan, vari turister kan bege sig upp i kyrktornen för att ta del av utsikten. Margaretaön är en 2.5 kilometer lång ö i floden Donau som till stor del består av ett bilfritt skönt naturområde, vidare ligger här även ett stort bad och ruinen efter ett historiskt kloster.

För den shoppingsugne finns det ett stort ubud i Budapest och de flesta butiker accepterar de vanligaste betalkorten medan vissa fortfarande föredrar kontanter. Huvudgatan för turister heter Váci utca där det finns allt möjligt att shoppa såsom souvenirer, mode, kosmetika och gourmetmat. Längs gatan Andrássy Avenuen är det mer inriktat på mode och design medan gatan Király utca tillhör den trendigare delen med interiör, design, möbler och konst. Budapest har även det som tros vara centraleuropas största shoppingcenter vid namn West End som innehåller mer än 400 butiker. Den centrala saluhallen är en stor inomhusmarknad som framförallt är inriktad på gastronomiska upplevelser.

Många som besöker Budapest brukar passa på att unna sig ett besök på någon av stadens spaanläggningar. Ingen annan huvudstad har lika många varma källor och badkulturen är djupt rotad i staden. I Budapest finns det gott om offentliga badhus och fler än 50 hotell som erbjuder spa. De mest kända spa baden är Gellért och Széchenyibadet och många turister besöker staden i första hand för att få uppleva det varma, mineralrika termalvattnet som tros ha hälsobringande effekter.

Den som vill uppleva Budapest bör försöka förbereda sig i förväg för att få ut så mycket som möjligt av sitt besök i staden till exempel genom att läsa i en reseguide över Budapest både på internet och via tryckta upplagor.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Sommarjobb
Hur reser man smidigast inom Thailand?
VÄDER på HUNDFJÄLLET
Avgassystemets olika funktioner
Turistguide och reseguide till Amsterdam