Du är inte inloggad.

Artikel

Skaffa hund?

Du har bestämt dig för att utöka familjen med en hund, grattis! Men för att du ska bli en nöjd hundägare finns det en del punkter som du bör tänka på innan du springer till första närmsta kennel.
Först och främst gäller det att välja ras, fundera då på varför du vill ha hund, är det för sällskap? Vill du börja träna agility?  Ska den följa med på jakt? Det finns oändligt många raser, tänk inte bara på hur den ser ut, utan också på deras olika egenskaper och skötselråd. Vissa hundar kräver oerhört mycket motion, andra lite. Vissa fungerar ihop med barn, andra kanske inte.
Tänk efter hur din familjesituation ser ut och ungefär hur mycket tid du kan spendera med pälsvård och trimning. Bara inköpet av en valp ligger på ett par tusenlappar beroende på vilken ras du väljer, att du sedan ska skaffa försäkring, koppel, matskålar, mat och andra ”små” utgifter är sånt som man gärna glömmer av, men som i slutändan kan kosta en hel del. Många hemsidor erbjuder diverse rabatter och erbjudanden på till exempel hundleksaker och småprylar som behövs och går åt. Kan vara värt att ta en titt för att spara in på småutgifterna!
När du väl bestämt dig för vilken ras du vill ha så är ett bra tips att ta dig till en kennel, lär känna uppfödarna och titta på hur de vuxna hundarna beter sig! Då kan du få en känsla på vad det är för djur som föds upp och hur deras första veckor i livet är.
När du har kommit så långt och bestämt dig för en ras och uppfödare, då är det bara att förbereda dig! Oftast tar man hem valpen när den är över 8 veckor, då ska den vara vaccinerad, chippad och avmaskad. Man ska få med sig papper från veterinären.
Den första tiden går att likna vid att ta hem en nyfödd bebis, den ska aldrig lämnas ensam och man får mer eller mindre ha jour 24 timmar om dygnet.  Det blir ofta mycket jobb och oväntade kostnader dyker ofta upp. Se till att du har försäkring!
När du tagit dig igenom den kämpigaste perioden är det bara att njuta! Aktivera din hund och kom ihåg: hunden är människans bästa vän!
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att tänka på när man köper en hund
Ta ett steg mot en bättre miljö
Furminator för hund och katt
Använda Getingfälla - Tänk på...
Säkerhetsväst för ridning