Du är inte inloggad.

Artikel

Studentsången

Snart är det dags med studentfirande för många av våra härliga ungdomar. Examensdagen är en stor dag med mycket känslor; nostalgi, vemod, glädje, förväntan inför framtiden.... Visst är det skönt att ha klarat av gymnasiet! Alla elever som kämpar på med sina studier är värda en eloge och det gäller ALLA, både elever som har lätt för sig och elever som kämpar lite extra för att nå målen. Ni är grymma allihop och väl värda att firas ordentligt! 
 
Under studentveckorna fylls städerna av glada, sjungande, skrikande och ibland lite galna studenter. Låt dem glädjas och låt dem äga denna dag!!
 
Har du funderat över vem som har skrivit den där sången som hörs lite överallt under examensperioden? Vi talar naturligtvis om STUDENTSÅNGEN.
 
Här kommer lite kortfattad fakta:
 
Det är främst den första versen av sången som brukar sjungas. Släkten Bernadotte har ett musikarkiv och där finns det ett handskrivet original till studentsången. Detta är daterat den 31 oktober 1851. Sången har ganska många år på nacken med andra ord!
 
Vem har då komponerat musiken till sången? Jo det gjorde prins Gustaf som var son till Oskar den I och drottning Josefina. Gustaf var prins av både Sverige och Norge och levde mellan år 1827 och 1852. Prins Gustaf var en musikbegåvning och kallas för "Sångarprinsen". Tyvärr drabbades han av tyfoidfeber och dog bara 25 år gammal.
 
Under sin studenttid i Uppsala lärde Prins Gustaf känna lyrikern och läkaren Herman Sätherberg. Gustaf behövde en text till en melodi som han hade komponerat och han bad sin kompis Herman om hjälp. Denne ställde upp och skrev så texten till Studentsången. Sången komponerades för manskör, men idag sjungs sången av alla glada studenter, tjejer som killar.
 
Här kommer texten till STUDENTSÅNGEN:
 
 
Sjung om studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtan med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än,
i våra sinnen bo,
hoppet är vår vän,
vi dess löften tro,
när vi knyta förbund i den lund,
där de härliga lagrarna gro,
där de härliga lagrarna gro!
 
 
 
Källor: Wikipedia, Kungahuset.se


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ekologiska barnkläder
Höstbloggen
Designer skor för män, en växande marknad
Citizen klockor ligger i framkant
Hitta senaste Boutique klänningar Online