Du är inte inloggad.

Artikel

CE-märkningen inte alltid det man tror

Vi har lärt oss att CE-märkning är något bra och något alla produkter vi har hemma ska vara märkta med. Innan CE-märkningen hade vi i Sverige vår S-märkning som fortfarande finns kvar men inte så många produkter har längre. Att få sina produkter godkända handlar om att ha komplett dokumentation för många aspekter. Vår S-märkning ställer många gånger högre krav än CE-märkningen som egentligen bara är en rätt lågt ställd ribba för vilken som är den minsta möjliga lägstanivån för att produkten ska uppfylla grundläggande krav.

Sedan några år tillbaka har Kina vuxit upp och blivit det land där väldigt många av våra elektroniska produkter tillverkas. Det finns otroligt många olika tillverkare och de försöker på många sätt få ut sina produkter på den europeiska marknaden. Inom LED belysning och då LED-lampor, LED-strip och andra produkter marknadsför man dessa produkter direkt mot slutkonsumenter eller butiker som säljer lampor. Till dessa hävdar man att alla produkterna är CE-märkta.

Vid närmare granskning visar det sig ibland att det CE vi förväntar oss är Conformité Européenne i stället kan betyda CE = China Export. 

Det som skiljer CE-märkningen i Europa från den kineskiska är att bokstäverna i China Export sitter väldigt tätt ihop.

Nu finns det många som finns godkända med den europeiska CE där det är ett rätt långt mellanrum mellan C och E ändå inte är märkta korrekt på produkten men där dokumentationen ändå finns. Det gör situationen väldigt förvirrande för den som ska handla.

Välj för säkerhets skull att handla dina LED lampor från någon av de etablerade butikerna som jobbar med svenska importörer som har full kull på all dokumentation.

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hitta lediga lokaler i en djungel av betong
Kan man dimma en LED lampa?
Frånluftsventil för bra drag
Jacquardtyger
Älskade friggebod