Du är inte inloggad.

Artikel

Tänka på innan du köper en begagnad bil

Innan du köper en begagnad bil privat finns det ett antal punkter som du bör tänka på. Gör du dessa kontroller innan du bestämmer dig för ett köp kan det spara dig mycket tid, kraft och pengar.


Det första du bör tänka på innan du skall köpa en bil är att ställa dig frågan vem som äger bilen? Detta kan låta som en självklarhet och ofta utgår man ifrån att den som man träffar som skall sälja bilen faktiskt är bilens ägare, men dessvärre är det ibland ej så. I flera fall vittnar privatpersoner om att de råkat ut för bedragare. Kontrollera därav alltid innan du skriver på ett köpkontrakt att den du träffar på plats faktiskt är ägare till bilen och registrerad som ägare i Vägtrafikregistret. Du kan enkelt kontrollera ägare hos Transportstyrelsen eller hos tjänster som FordonFinans.se eller Biluppgifter.se. 


Det andra så du bör kontrollera är om bilen innehar några fordonsrelaterade skulder. Fordonsrelaterade skulder förs nämligen över på bilen och du som ny ägare till bilen kan riskera att hamna illa till om skulderna ej är betalda innan du köper bilen. Genom en ny lag som togs i bruk 2014 följer dessa skulder med bilen som ett slags arv och ger Kronofogden rätten att ta bilen i anspråk för att täcka skulderna som den förre ägaren kan ha dragit på sig. Fordonsrelaterade skulder är parkeringsböter, trängselskatter och fordonsskatter samt infrastrukturavgifter. Du bör alltid kontrollera om en bil innehar fordonsrelaterade skulder innan ett köp. Detta gör du enklast genom att ringa till Transportstyrelsen och kontrollera detta.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Samla lån
3 Tips för en starkare budget
Låna pengar utan säkerhet
Starta eget - men tänk ekonomisk
Bästa sättet att förhindra ett dåligt köp