Du är inte inloggad.

Artikel

10 tips när du skall köpa sparkcykel

Nu är våren snart här – några tips när du skall köpa sparkcykel

Äntligen är våren i antågande. Det är ljusare på morgonen, dagarna är längre, värmen börjar så smått komma och man hör fåglarna kvittra och sjunga. Okey – det är bara början av april och det kan säkert komma ett par bakslag med både kyla och snö – men det brukar försvinna ganska snabbt.

Att ställa ut grillen kanske är lite tidigt och även utemöblerna – om man är lite rädd om dem. Men något man kan börja planera för – speciellt om man har barn – är att köpa en ny och fräsch sparkcykel och kanske ett fotbollsmål – om man tex har en egen trädgård.

Sparkcykel har nog många av oss haft – men även på det området har det skett lite utveckling.
Många moderna sparkcyklar har tre hjul, ett fram och två bak och har ett väldigt modernt utseende. Den klassiska modellen finns dock kvar dvs. den med ett hjul fram och ett bak – den är fortfarande populär hos både barn och vuxna.

Det man bör tänka på när man köper sparkcykel är bl.a. följande:

 1. Vad skall den användas till – det finns olika typer av sparkcyklar
  Ska den användas till enbart lek, till tricks och freestyle eller helt enkelt till transport
  Sparkcyklar avsedda för lek duger alltså inte för trick och freestyle
 2. Den skall vara solid och hållbar
  Riktigt billiga sparkcyklar som säljs på stormarknader och på andra ställen – har allra troligast inte samma kvalitet och hållbarhet som lite dyrare i tex sportaffärer och i en del webbshoppar på nätet.
 3. Höj – och sänkbar styrning är en fördel – så att barnet inte växer ur den för snabbt och att den även kan användas av barn i olika storlekar
 4. Höj-och sänkbar styrning är tillämpbart även för vuxna av samma skäl
 5. Framhjulen bör kunna låsas med ett tryck på en knapp, detta säkerställer riktningsstabiliteten och gör det lättare att använda för nybörjare.
 6. Ta reda på vilken maxvikt sparkcykeln är avsedd för
 7. Se till att det finns reflexer på sparkcykeln – så syns den bättre i dåligt ljus och att användaren använder hjälp – borde vara lika självklart här som när man cyklar.
 8. Hjulstorleken är också avgörande för hur snabbt och lätt den rullar
  Stora hjul har en stabilare riktning och är inte lika känsliga för eventuella ojämnheter i vägen. Stora hjul rullar också snabbare vilket innebär att användaren inte behöver använda lika mycket energi till att ta sig fram med sparkcykeln som med mindre hjul.
 9. Sparkcyklarna med lite större hjul lämpar sig bäst för vuxna eller större ungdomar
 10. Precis som med alla andra prylar, så måste en sparkcykel vårdas och underhållas och tänk på att bl.a. kullagren slits efter mycket användning. På en del sparkcyklar är de utbytbara, på en del andra är de inte det. Man kan också behöva kontrollera och skruva åt bultar som med tiden kan ha börjat skruva upp sig, framförallt på trick och freestyle.

  Sporttema är en webbshop som säljer mycket träningsutrustning och som också har några olika modeller av sparkcyklar . De har ett par modeller för barn och lek och några modeller för vuxna. Här är exempel på en 3-hjulig sparkcykel för barn.

  Tänk också på att en sparkcykel också passar bra för aktiv träning eftersom man stärker konditionen samtidigt som man tränar upp sin balans, nog så viktigt.

             Sparka på nu!

           


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Kosttillskott anpassat efter träningsform
V75 och travet i Sverige mot de större travbanorna
Nishiki, Merida, Monark | Cykelstaden AB Stockholm
Träna genom att cykla!
Återhämta dig efter träning med massage