Du är inte inloggad.

Artikel

Manchester United i Premier League

En av världens största fotbollsklubbar är det engelska laget Manchester United. Men resan till toppen har kantats av flera motgångar och hot om konkurs. Historien om det som blivit, globalt sätt, ett av de största lagen tog sin början 1878. Klubben grundades under namnet Newton Heath LYR Football Club och fortsatte så tills man 1902 då man bytte namn till Manchester United.

1908 blev klubben för första gången ligamästare och detta upprepades även tre år senare. 1910 började man spela på Old Trafford som fortfarande är lagets hemmaborg.

Klubben har under årens gång haft enorma framgångar i Premier League men under 1920- talet och 1930- talet lyste framgångarna med sin frånvaro och klubben var faktiskt närma att gå i konkurs. Den som kom att rädda Manchester United från konkurs var James W. Gibson.

Under 60-talet hade klubben utvecklats och med tränaren Matt Busby blev United den första engelska klubben att vinna Europacupen. I slutet av 60-talet hade laget flera framgångar och tillhörde den absoluta toppnivån i England.

Efter flertal år av framgångar följde ytterligare en period av degraderingar och återavancemang under 70- talet och delar av 80- talet. 1986 tog Sir Alex Ferguson över som tränare i klubben och 1993 hade klubben vunnit ligan för första gången sedan 1967.

Det skulle visa sig att Sir Alex var rätt man för United och under sina år lyckades han vinna 12 ligatitlar (sammanlagt blev de 38 stycken titlar) och anses som Storbritanniens mest framgångsrika tränare. Höjdpunkten i karriären kom 1999 när han lyckades vinna en så kallad trippel. Att under samma år vinna Premier League, FA-Cupen och UEFA Champions League.

Tack vare sina prestationer blev Sir Alex Ferguson adlad av drottning Elizabeth II.

Den 8 maj 2013 meddelade Sir Alex att han skulle sluta som tränare för United och hans efterträdare skulle bli David Moyes. Han hade personligen utsetts av Sir Alex som hans efterträdare. Tyvärr medföljde inga framgångar för Moyes som sparkades lite drygt ett år senare för att ge plats åt Louis van Gaal. Innan Louis kom till United hade han blad annat tränat Barcelona i La liga och spelat som proffs i AZ Alkmaar, Sparta Rotterdam och Royal Antwerp.

Han har även tränat de holländska landslaget och lyckades ta ett brons i VM i Brasilien 2014.

Idag rankas alltså Manchester United som en världens mesta värdefulla fotbollsklubb och 2012 var klubbens värde £2,3 miljarder.

Det är den enda klubben som har kunnat utmana La liga klubbarna Barcelona och Real Madrid i mest värdefulla fotbollsklubben i världen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Välj rätt styrkeprogram
Anslut till äventyret med Uddevalla CK: En cykelfest för alla entusiaster
Tjäna pengar till klassen
FREESPINS FRÅGOR
Bollar till racketsporter