Du är inte inloggad.

Artikel

Passar löpband bara för latmaskar?

 

Många träningsmaskiner som det är tänkt att man ska använda inomhus till sysslor och motion som traditionellt utövats ute, ser många på med en del skepsis. En sådan träningsmaskin är löpbandet, många anser nämligen att det är en totalt onödig investering, eftersom man ju lika gärna kan gå ut och gå eller löpa istället för att skaffa ett löpband. Men ett löpband har faktiskt flera fördelar i jämförelse med att ägna sig åt gång eller löpning på det traditionella sättet. Här kommer en lista på de viktigaste av dem:
 
Skaderisken är minimal
Ett löpband är nämligen alltid konstruerat på ett sådant sätt att man inte ska kunna skada sig så lätt när man använder det. Något sådant skydd, mot onödiga skador, har man ju inte alls på samma vis när man löper eller går ute, så därför är ett löpband faktiskt att föredra.
 
Det är enkelt att justera motståndet
Visst kan man i viss mån även justera motståndet när man är ute och går och springer i naturen, t.ex. genom att gå i en viss typ av terräng, men det är trots allt ganska tidskrävande, och beroende på var man bor kan det vara mycket svårt. Med ett löpband finns dock inte alls detta bekymmer, eftersom det går både lätt och snabbt att justera motståndet på egen hand. Även i detta avseende är därför ett löpband att föredra över traditionella former av träning.
 
Det är lätt att hålla koll på pulsen
Så kallad pulsträning börjar bli allt mer populärt, eftersom det är ett bra sätt att se till så att man tränar i rätt takt, som är nyttig för hjärtat. Dessutom kan man genom att hålla pulsen på en viss nivå säkerställa att man bränner fett, om det är viktigt för en. Visst kan man skaffa pulsmätare att ha på sig när man går eller springer med, men dessa brukar sällan vara särskilt bekväma, och när man springer kan de till och med lätt trilla av. Med ett löpband är det dock betydligt smidigare och trevligare att följa pulsens utveckling för den som vill det.
 
Det är skonsamt för lederna
Att springa eller gå på ett löpband är på grund av hur löpbandet är konstruerat mycket skonsamt för lederna. Om du vill undvika att belasta dina leder för mycket eller kanske har bekymmer med lederna sedan innan, är ett löpband därför bättre för dig än vanlig gång och löpning. Speciellt gång och löpning på asfalt belastar nämligen lederna väldigt mycket.
 
Som du ser finns det alltså en mängd anledningar till att välja att träna med löpband istället för att gå och springa ute i naturen. De fördelar vi nämnt ovan är dessutom endast en del av de fördelar som finns med löpband, det finns fler också!
 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Bra kost är nyckeln lyckade träningspass
Hälsofördelar med Chlorella
Smarta vanor som förbättrar ditt liv
Att Göra Sin Egen Tandblekning Hemma är Enkelt och Säkert
Råd vid köp av solglasögon