Du är inte inloggad.

Artikel

Traditionen bakom Ceviche

Du har inte smakat skaldjur förrän du smakat ceviche. Detta är en utsökt maträtt bestående av delikat lagom stora skivor av rå fisk marinerad med citrusjuicer. Andra ingredienser som salt, majs nötter, koriander, grapefruktjuice och chilipeppar kan också tillsättas för att uppnå en specifik struktur eller specifika smakämnen. Flundra och havsabborre är de två vanligaste fiskarna som används men andra sorter som räkor eller skaldjur kan också användas. Rätten är bäst serverad tillsammans med tillbehör som majs eller sötpotatis.

 

Ursprunget till ceviche är ofta debatterat men de flesta kulinariska historiker tror att rätten först åts av invånarna i norra och centrala Sydamerika mellan 100 till 200 e.Kr. Det var dock inte förrän ankomsten av spanska nybyggare som introducerade citrusfrukter till regionen som ceviche som vi känner den idag blev en populär maträtt.

En teori är att senare versioner blev en älskad maträtt i Peru efter att det togs över av moriska kvinnor som följde med de spanska conquistadorerna och tidiga kolonisatörer. I dagens tid, är ceviche serverad över hela världen och kan framställas med hjälp av en blandning av olika kryddor och ingredienser. Medan vissa matexperter anser att sann ceviche bara kan hittas i Peru, kan andra versioner finnas på utvalda restauranger i USA, Mexico, Guatemala, Panama, El Salvador och Karibien.

 

Om du någonsin har lyxen att resa till Stockholm, då måste du överväga att besöka Tumi , som är en av landets högst rankade restauranger och känd för att servera ceviche i sin klassiska form. Din mun kommer att vara utsatt för en aptitretande behandling när du tar en tugga och upplever maten som serveras på det sätt som den var när den introducerades i den Sydamerikanska regionen för många århundraden sedan .

 

Läs mer på Tumi Ceviche


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Peruansk Aji Sås
Destillering av spannmål
Att laga tomatsoppa – så får du den perfekt
Arcus Gruppen A/S satsar på kanelsprit.
Torv och torvighet i single malt whisky