Du är inte inloggad.

Artikel

En guide för privat buteljering av fin whisky

 

De flesta av de privata ägarna av whiskyfat letar efter en bedömning av deras alternativ. Syftet med denna artikel är att besvara frågor som privata ägare kan ha om buteljeringen av deras whisky.

Det rekommenderas alltid att privata ägare buteljerar vid fatstyrka eftersom detta minimerar antalet flaskor och gör buteljeringen billigare och kräver mindre lagringsutrymme. De material som behövs för att göra single malt whisky är: lång rund genomskinlig flaska, lackerad kork i trä, guldfärgad tennkapsel och vanligt vitt yttre skydd. För privata ägare är det tillräckligt att använda en enkel svart och vit etikett. På denna ska det stå ditt namn, destilleriet där fatet kommer ifrån och de fatdetaljer som datum för fyllning, antal fat, styrka etc. Om du planerar att skriva ut din egen ska du veta att etiketter utskrivna på bläckstråleskrivare blick förmodligen kladdiga om det spills whisky på etiketten. En färglaserskrivare är ett mycket bra alternativ om du behöver ett fåtal etiketter.

Ett typsikt hogshead-fat ger ca 280 flaskor på en styrka av närmare 60% alkohol.  Om du skulle tappa upp på flaska vid 40% skulle detta innebära en tillsats av cirka 120 liter vatten och kräver 171 extra flaskor för den ökade volymen. Det skulle också innebära att whiskyn skulle behöva kylfiltreras för att behålla den klarhet och ljusstyrka eftersom minskningen i styrka gör att whiskyn blir grumlig. Kylfiltreringen försämrar whiskysmaken och undviks därför av de som försvarar den fina maltwhiskyn och är normalt för sådana produkter som ska buteljeras vid en sådan hög styrka, dvs 46% eller mer.

Det finns alternativ för att hålla nere kostnaderna:

Whisky grupper

Många människor bildar ett föreningar eller grupper med familj eller vänner. Detta minskar kostnaden men du får naturligtvis mindre whisky. Detta är vanligtvis inte ett problem eftersom det kommer att ta fem år att tömma ett fat med en flaska per vecka. Ett privat konsortium som inte köper och säljer kan behandlas på samma sätt som en enskild privat ägare.

Bunden lagring

Majoriteten av kostnad för tappning är tull och mervärdesskatt. Du kan välja att spara din buteljerade whisky i ett tullager. Om du kan hitta ett som är villiga att stödja en privat ägare, kan du lagra whiskyn bundet och betala tull och mervärdesskatt när du hämtar varorna för användning.

Läs mer om Whiskey på Whiskeyprovning Stockholm


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ceviche på klassiskt vis
Kära restaurangägare - kaffet ska smaka gott
Hos Pelle
ESE pods och annat roligt
Vad du måste känna till om öl till matlagningen