Du är inte inloggad.

Artikel

Riskerna med sömntabletter

 

Bruket av sömntabletter har eskalerat genom åren då fler och fler får problem med sömnen.
Det är här viktigt att konstatera att bruket av sömntabletter ingalunda är riskfritt, då man lätt kan bli beroende av dem. Det har även visat sig att man riskerar att dö i förtid om man konsumerar dessa läkemedel enligt amerikanska forskare. På grund av detta bör man tänka sig för både en och två gånger innan man börjar använda dessa piller. Det finns en hel del saker man kan prova först för att försöka lösa sina sömnproblem. Man kan med fördel testa t.ex. avslap- pning, meditation, zonterapi och/eller intagande av sömnhormonet melatonin. Även vitaminer och mineralbrist kan bidra till sömnproblem.

Har du dock kommit fram till att sömntabletter är det enda som kan lösa dina sömnproblem så
bör du känna till att det finns olika typer av mediciner. Några av dem kan vara starkt vanebildande för känsliga personer såsom Stilnoct och Imovane m.fl. Tabletter inom gruppen bensodiazepiner är ännu mera vanebildande men används inte så mycket numera. Kända varumärke inom denna grupp är Rohypnol och Mogadon. Sedan har vi en grupp som inte anses vanebildande och här kan vi nämna Propavan. Dock kan man ändå få problem om man vill sluta med dem efter en längre tids användande då det kan vara stört omöjligt att sova utan dem. Dessutom kan man bli väldigt groggy av tabletterna. Ytterligare alternativ är medel som säljs i hälsokostaffärerna (naturmedel). Ett sådant exempel är Valerina som innehåller extrakt
från växten vänderot (Valeriana officinalis).

Man kan även indela dessa mediciner i egentliga sömntabletter och insomningstabletter. Den första gruppen är i första hand till för om man under natten har ständiga uppvaknande medans de andra är till för personer som har svårt med själva insomnandet. Insomningstabletter har kortare halveringstid än den första gruppen.

På sajten Sömntabletter kan du få mera information om vilka olika typer av sömntabletter det finns, vilka vanliga biverkningar de har samt få flera tips på olika alternativa lösningar på dina sömnproblem. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

5 tips för en platt mage
Syntest av barn
Få ett vitt skinande leende på din lunchrast!
Skäggvård
Hjälpmedel i Stockholm & Sverige