Du är inte inloggad.

Artikel

Turistguide och reseguide till Amsterdam

Tulpaner, varma sommardagar, underbar arkitektur och lugna vattenkanaler där människorna som bor i husbåtarna precis gjort sig redo för dagen. Detta är Amsterdam – en av Europas främsta metropoler när det kommer till kultur och liberalism. Trots att nästan alla människor känner till och har något att säga om staden kan man inte undgå det faktum att det är något magiskt över den, oavsett vilken åsikt man har om dess politik eller de aktiviteter man kan ägna sig åt.

Här kan du hitta allt ifrån Europas bästa nattliv till avkopplande dagar i Vondelpark – stadens kända och grönskande park. Staden är en kombination av småstadskänsla mixat med tempot du kan hitta i de större huvudstäderna runt om i Europa. På dagtid finns det en känsla av stiltje och lugnt tempo bland befolkningen, det är helt enkelt något speciellt som vilar över staden, nästan som en mantel av harmoni och öppenhet. Här kan du med ett gott samvete unna dig ett glas väl kylt rosévin på någon utav de lummiga uteserveringarna i den varma eftermiddagssolen. Luta dig tillbaka, kolla på folket och sug in hela känslan av det goda livet har att erbjuda – i Amsterdam finns det inget fel eller rätt, bara här och nu.

På kvällar och nätter så förvandlas staden till något helt annat, gubbarna och gummorna som äger uteserveringarna börjar plocka in sina möbler, torka av borden och göra sig redo för att gå hem. Samtidigt som nattklubbarna och barerna börjar förbereda sig för nattens äventyr bland alla turister och besökare, så om du letar efter ett bra nattliv har du sannerligen kommit helt rätt. Staden kanske inte är den mest klubb & bar-täta staden du kan hitta, men det går ingen nöd på dig som letar efter att spendera pengar på billig öl medan man känner en viss lukt av sötma vart man än vänder sig.

Som turist är du alltid välkommen, och folket älskar turisterna lika mycket som dem älskar Amsterdam. Många ryggar lite när man nämner stadens uteliv och ser det som en dekadent stad fullt av moraliskt förfall, och även fast det finns prostitution (det kända Red Light District) och öppen försäljning av Cannabis är det ingen anledning att inte besöka staden. För oavsett vilken typ av uteliv du letar efter på kvällarna så kommer du med 100 % säkerhet att finna det som passar just dig bäst.

Om du gillar seriöst festande inpå småtimmarna erbjuds några av Europas mest exklusiva och största nattklubbar med flertalet våningar, artister och DJs. Om du letar efter att sitta ner i lugn och ro under tiden du njuter av en god öl kan du med enkelhet stega in på någon utav de många ölcaféerna – vissa utav dem erbjuder över 300 ölsorter, både lokala och internationella sådana. Prisbilden är snäll mot plånboken och du finner utan svårigheter uteställen anpassade efter budgetresenär, likväl som du finner ställen där du kan spendera många tusenlappar på exklusiva viner och maträtter. Här finns något för alla, helt enkelt!

Amsterdam har även en helt unik arkitektur och bland Europas bästa muséum och kultur. För den konstintresserade hittar du här exempelvis Van Gogh-muséet, för den musik-intresserade hittar du festivaler och föreställningar som inte går att återfinna någon annanstans. För den historie-intresserade så finns här material att hämta som sträcker sig hundratals år tillbaka. Du kan även finna riktigt udda och roliga ställen som teknik och vetenskaps-centrum, tortyrmuséum och tulpanmuséum. Ifall du skulle bli trött på att valsa omkring inomhus och kolla på montrar så kan du med enkelhet besöka någon utav de mycket kända marknaderna, här finner du allt mellan himmel och jord – tulpaner, mat, souvenirer, antikviteter, kuriosa och böcker. Utöver detta finner du givetvis det som gör staden mest känt, nämligen coffeshops – caféer där man kan handla cannabis över disk. Även om du är motståndare till det så är det en rätt speciell upplevelse att bara ta en kopp kaffe och titta på de lustiga människorna som man brukar återfinna vid dessa etablissemang.

Som du märker går det varken nöd på aktiviteter eller sevärdheter i Amsterdam, och du som besökare kommer med all säkerhet bli nöjd med din vistelse. Så vad väntar du på? Packa väskan redan i morgon, läs en turist och reseguide till Amsterdam och ta närmaste flyg, staden välkomnar dig med öppna armar och ett brett leende!

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ungdomshotell i Rhodos stad
Välj rätt sommardäck med däck från Nokian
Ett besök till Kebnekaise
Välja kabinväska
Semestra i Grekland