Du är inte inloggad.

Artikel

Utvecklingen av olika sorters klockor

Klockor utvecklades på 1700-talet, men har sina rötter i så länge som 1400-talet. I början var klockorna drivna av urverk som hade ett balanserat hjul drev dem. Detta kallas i vardaglig svenska en automatisk eller mekanisk klocka. På 1960-talet kom det elektroniska kvartsuret, som på engelska är känt med sitt namn ”quartz”. Skillnaden med denna klocka var att den drevs av ett batteri som vibrerade kvartskristallen, istället för ett balanserat hjul som drev urverket.

På grund av sitt pris samt sin utomordentliga förmåga att hålla rätt tid så hade kvartsklockan tagit över mestadels av marknaden från de mekaniska klockorna på 1980-talet.

Idag är det vanligast med batteridrivna kvartsklockor. Dessa klockor är oftast i låg- och mellanprissegmentet. Dyrare klockor har ofta mekaniska urverk, men dessa har ofta en väldigt begränsad klientel. Denna klientel uppskattar den fina mekaniken inuti klockan som har krävts för att utforma urverket, samt sin ofta antika och glamorösa design, trots att de håller tiden sämre samt är dyrare än batteridrivna klockor. Vissa mekaniska klockor har även speciella utmönstringar som många mekaniska klockentusiaster uppskattar.

Moderna klockor visar oftast datum, dag, månad och år, eller något utav dessa. Vissa batteridrivna klockor erbjuder även timer och alarm. På senare år har även smartklockor utvecklats, som mer kan likna väldigt små datorliknande klockor. Dessa kan ibland ha funktioner som Bluetooth (blåtand), GPS och många andra funktioner som vanligtvis en telefon brukar ha, då dessa går att koppla samman.  

Trots denna rapida utveckling av klockor uppskattar ändå många klassiska mekaniska eller batteridrivna klockor, utan alla funktioner som erbjuds av smartklockor. Ett märke som erbjuder väldigt fina klassiska batteridrivna klockor är Rob Hayes.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Rivning Stockholm
Rätt kvalitet och verktyg
Allt om Will Smith
Taksäkerhet ger skydd
Använder Du De Säkraste Vinboxarna Du Kan? Ta Reda På Det Nu!