Du är inte inloggad.

Artikel

Allt fokus på målskyttarna

Ett fotbollslag består som bekant av elva spelare, men allt som oftast är det anfallarna som får de största rubrikerna. De har högst lön, får mest utrymme i media och utmålas ofta som de stora stjärnorna.
 
Nu är det ju kanske inte så himla konstigt att de som gör målen också får den största uppmärksamheten. De syns ju liksom mest och får ofta hjälterollen såsom målskyttar i viktiga matcher.
 
Men vad vore våra stjärnforwards utan sina medspelare? Vem skulle då slå alla målgivande passningar, hörnor och framspelningar? Jag tycker att mittfältare och försvarare förtjänar med cred, för det är trots att de som ser till att anfallarna kan göra mål. Utan framspelare vinner du ingen skytteliga.
 
Ett fotbollslag behöver givetvis en bra målskytt. Utan mål blir det inga poäng och utan poäng blir det inga titlar. Men ett fotbollslag behöver också en bra målvakt, ett spelskickligt mittfält och en kompetent tränare. Allt för sällan lyfts laget som enhet fram utan fokus hamnar nästan alltid på en enskild spelare och i 99 procent av fallen en målskytt.
 
Är det möjligen så att de bästa spelarna alltid blir forwards? Jag vet inte, men kikar man på listan över de spelare som utsetts till världens bästa så är anfallarna helt klart överrepresenterade. Kanske är det därför som de får mest uppmärksamhet - för att de helt enkelt är de bästa spelarna.
 
Alla älskar en hjälte. Det ligger djupt nedärvt i mänskligheten och jag tror det är där vi hittar den största anledningen till att just målskyttarna får sån uppmärksamhet. Det handlar alltså i grund och botten om klassisk hjältedyrkan och är inget nytt under solen.
 
Även om övriga spelare är väl så bra så kommer vi nog aldrig ifrån att våra målskyttar kommer att vara de stora stjärnorna. Vad man än tycker om det så är det nog bara att acceptera. Det ligger i den mänskliga naturen och förmodligen kommer det alltid att vara så.
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att träna
Träningsblogg
Hockeyklubbor
Fotbollströjor
Billiga fjäderbollar måste köpas på nätet!