Du är inte inloggad.

Artikel

Arne Jacobsens spännande karriär

Följande artikel är en annons för designikoner.se. Designikoner.se ger dig köptips och guidar dig till rätt onlinebutik där designklassiker säljs. Målsidan innehåller reklamlänkar.

 

Inom den danska designvärlden är Arne Jacobsen ett av de absolut största namnen. Som en av 1900-talets främsta arkitekter och möbelskapare producerade han genom åren ett stort antal klassiska kreationer som idag är mer populära än någonsin. En Arne Jacobsen-möbel är det perfekta tillskottet till ditt vardagsrum, kök eller sovrum som ger den där känslan av elegans.

 

Arne Jacobsen föddes den 11 februari 1902 i Köpenhamn. Tidigt fick han tankar på att bli konstnär men övertalades så småningom av sin mor att istället ta den säkrare arkitektbanan. Efter några år som murare kom Jacobsen till slut in på den danska konstakademins arkitektskola där han studerade under två andra välkända danska arkitekter, Kay Fisker och Kaj Gottlob.

 

Några år efter studietiden startade Jacobsen sitt eget arkitektkontor. Riktig berömmelse i Danmark kom först när han fick uppdraget att designa en semester-resort i Klampenborg. Jacobsens design blev en stor succé hos allmänheten och kastade honom in i rampljuset. 

 

Under följande år ritade den danska arkitekten ett stort antal byggnader runt om i landet, men på 1940-talet kom allt att förändras. När tyskarna ockuperade Danmark var Jacobsen illa ute, på grund av sin judiska bakgrund. Med hjälp av den danska motståndsrörelsen flydde han över Öresund i en liten roddbåt till Sverige, där han spenderade de närmsta åren. Efter kriget återvände Jacobsen till Danmark där han fortsatte sitt arbete.

 

Idag är Arne Jacobsen mest känd för sina möbler, trots att han själv såg sig som arkitekt först och främst. Under flera årtionden skapade han ett stort antal designklassiker, exempelvis sjuan, ägget och myran.

 

Att handla designklassiker online är enkelt och smidigt, så varför inte ge hemmet lite elegans med en Arne Jacobsen-möbel?


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsrenovering Vällingby
Minne för livet
ScandiCave - Vinkylar och vinskåp
Sänggavlar på nätet
Tips för bygg hemma