Du är inte inloggad.

Artikel

Eukalyptusträdet

Detta inlägg gör reklam för skickablommormedbud.se. En sajt som i sin tur gör reklam för diverse blomsterförmedlingar och presentbutiker på nätet.

 

Eukalyptus

Floristerna är riktiga fenor på att arrangera vackra blombuketter
. De använder sig av tillgängliga säsongsblommor och dekorationsgrönt som till exempel eukalyptus. Och det är just eukalyptus som den här artikeln handlar om.

Eukalyptusbladen är otroligt vackra. De blågröna bladen skimrar fint och så luktar de fantastiskt gott också! Några stjälkar eukalyptus gör sig fint tillsammans med blommor. Inte konstigt att de används så flitigt tillsammans med olika snittblommor.

Eukalyptus är främst träd (det finns några buskar också) och tillhör familjen myrtenväxter. Intressant är att bladen vänder kanten mot solen. Detta får som följd att det inte blir så mycket skugga i de stora eukalyptusskogarna.

Var växer då eukalyptus? Främst i Australien, en del även i Nya Guinea och Indonesien. Det lär finnas omkring 600 olika arter av eukalyptus, varav merparten härstammar från Australien.

Under varma sommardagar avdunstar olja från eukalyptusträden. Den här eukalyptusoljan stiger uppåt och sprider sig genom trädkronorna, vilket bidrar till ett blått dis över skogarna. Eukalyptusoljan är tyvärr mycket brandfarlig och som du vet är det vanligt med skogsbränder i Australien. Stackars koalor...., dessa urgulliga djur som har eukalyptusblad som huvudföda.

Eukalyptusolja kan utvinnas ur bladen och lär innehålla antiinflammatoriska ämnen. Det är dock ingen god idé att förtära stora mängder, då för mycket av det goda kan vara giftigt.

Vi läste att en del eukalyptusträd blir riktigt höga. Arten jätteeukalyptus hör till exempel till världens högsta träd. Dessa växter i Tasmanien* och kan bli över 90 meter höga.

*Tasmanien är en ö och delstat i Australien och ligger söder om Melbourne.

Det finns en del eukalyptusarter som används inom pappers- och massaindustrin. Dessa odlas på stora plantager i främst Brasilien och Indonesien.

Spana in produktbilderna hos blomsterförmedlingarna på nätet, så ska du se att du hittar flera buketter med inslag av eukalyptusblad. En bukett med vackra blommor tillsammans med dekorativa, gröna blad passar fint som present vid alla tillfällen då någon ska uppmärksammas lite extra.

Källa för ovanstående eukalyptusfakta: Wikipedia

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vad innefattar friskvård för hund
Dykarbeten i Stockholm
Ormar
Furminator för hund och katt
Ta ett steg mot en bättre miljö