Du är inte inloggad.

Artikel

Få bra tips inför det kommande högskoleprovet – här är tipsen

Vill du öka dina chanser att komma in på högskolan? Om du gör bra ifrån dig på ditt högskoleprov kan du göra detta möjligt. Om du exempelvis gick ur gymnasiet med ofullständiga betyg kan du plugga inför högskoleprovet istället för att läsa upp varje enskilt ämne. Om du lyckas bra och får höga poäng för det provet har du goda chanser att komma in på valfri utbildning på högskolan.

Hur pluggar jag på bästa sätt?

Ett högskoleprov är ett oerhört omfattande prov som innehåller fem olika delprov. Dessa är DKT (ett prov för tabeller, diagram och kartor), NOG (delprovet för logik och matte), LÄS (ett prov där du ska visa dina kunskaper i förståelse av svenska texter), ELF (provet för förståelse av engelska texter) och ORD (ett delprov med ord och begrepp). Det kan kännas svårt att plugga inför något så omfattande, särskilt eftersom du inte kan veta vad som exakt kommer att finnas med på provet. Men det finns bra tips. Ett smart sätt att plugga på är genom att kolla på tidigare års högskoleprov. När du väl har gamla prov framför dig kan du få en bättre känsla för vilken typ av frågor som kommer. Öva och plugga för många gamla prov och sätt gärna en tidsbegränsning som är densamma som för det riktiga provet.

Få högskolebehörighet inför högskolan

För att du ska kunna studera önskad linje på högskolan behöver du vara behörig. Detta innebär att du måste ha vissa poäng, hur många poäng beror på vilken utbildning du vill läsa. Den grundläggande behörigheten får du automatiskt om du går ut med fullständiga betyg från gymnasiet. Vissa utbildningar kräver dock högre behörighet. Ett exempel är ekonomiutbildningen som förutom den grundläggande behörigheten även kräver att du har särskild behörighet. Detta innebär att du till exempel ska ha läst en extra matematikkurs utöver den som vanligtvis ingår på gymnasiet.

Börja träna inför högskoleprovet i god tid

För att öka dina chanser att lyckas på ditt högskoleprov är det viktigt att du börjar plugga i god tid. Kom även ihåg att du måste anmäla dig för att ta provet. Eftersom provet är stort kan det vara bra att fokusera på de delar där du saknar kunskap. Om du exempelvis redan är helt flytande på engelska kan det vara en bättre idé att lägga ditt fokus på att plugga upp mattekunskaperna (om du behöver det). Lycka till!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

SEO Viktigt!
Fördelar med att vara en sjuksköterska
SKILLNADERNA MELLAN EN INDUSTRIELL UGN OCH EN INDUSTRIUGN
Läs på distans och arbeta samtidigt
Individuellt anpassad telemarketing