Du är inte inloggad.

Artikel

För- och nackdelar med betongplattor

Är det dags att renovera taket? Har du blivit rekommenderad betongpannor? Här har vi lite grundläggande information om betongpannor som du kanske kan ha nytta av.

Kostnad

Betongpannor kostar oftast mellan 50-100 kronor per kvadratmeter om du inte vill ha en speciellare och exklusivare utformning på plattorna. Då får du gå upp i prisklass och leta bland mer nischade återförsäljare. Genom att veta storleken på ditt tak kan du redan där få en bra uppskattning på materialkostnaderna vid din takomläggning.

En stor fördel med betongpannor i stället för tegelpannor är att de generellt sätt är billigare att köpa. Genom att kolla runt efter specialerbjudande hos olika återförsäljare kan du göra en riktigt bra affär för ett stabilare och hållbarare tak. Betongpannor är ett av de mest prisvärda alternativen när du ska lägga om ditt tak.

Något att tänka på när man gör sin budget inför takomläggning är att räkna in allt material och inkludera eventuell takpapp, spik och läkt. Lägg på 50-75 kronor extra utöver priset för takpannorna per kvadratmeter om du inte vill ha några andra speciella tillägg till ditt tak – för då får du givetvis lägga på det också utöver kvadratmeterpriset. Tänk på att om du anlitar en firma för att göra din takläggning så kan du ofta få bra priser på material via deras leverantörer.

Estetik

Betongpannor finns i många färger och utformningar så du kan hitta precis rätt stil till ditt hus. De är dessutom modernare i sitt utseende än de klassiska tegelpannorna och de är alltid falserade, vanligtvis tvåkupiga. Betongpannorna finns i både obehandlad genomfärgad betong och ytbehandlad betong i diverse färger. De ytbehandlade betongpannorna är betydligt mer motståndskraftiga mot mossa och annat skräp vilket gör att de håller sig vackra under en längre period. De är dessutom tätare än tegelpannor och har en lång levnadstid varför många firmor ger en garanti på upp till 10 år på pannorna. Kontakta oss för mer information.

Montering

En stor nackdel med betongpannor är att de är betydligt tyngre än tegelpannor vilket gör takläggningen jobbigare, vilket kan bli ett problem för ett hus med äldre takkonstruktion som inte kan bära lika tung vikt. Montering av betongpannor är i jämförelse med andra pannor relativt enkel, dock kräver taket ett gediget förarbete vid läggning av betongplattor varför många väljer att anlita en erfaren takläggningsfirma för att utföra jobbet.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsrenovering Stockholm
Takrenovering – detta bör du tänka på
Hemlarm - Standardutrustning
Lägga om taket – Fritidshus, villa eller radhus?
Säkerhetsaspekter i badrummet