Du är inte inloggad.

Artikel

Hur fungerar en lavalampa?

I vissa ögon synd att det inte är riktig lava, men i de flestas är det antagligen skönt. Riktig lava, eller som man brukar säga, magma, har en temperatur mellan 700-1200 grader Celsius.  I vissa fall består en viss del av lavan faktiskt av det som lavalampa flaskan är uppbyggd av, glas! Vilket skulle smälta hela lampan. Inte så bra i de flestas ögon.
Lavan i lavalampan brukar istället bestå av vax som blir mer och mer flytande desto högre temperaturen blir. Högre temperatur får man genom att placera en värmekälla under själva flaskan, oftast är det en halogenlampa men man vissa lampor drivs av el eller mysiga värmeljus. Olika lampor beroende på storlek av flaskan, men ungefär 35W är det vanligaste och svarar mot att värma upp ungefär 3 liter vätska. När vaxet smälter så får det en lägre densitet pga. fysikens lagar vilket leder till att varmt vax som värmts upp i botten stiger uppåt. Allt eftersom det stiger så blir temperaturen lägre då vaxet kommer längre från värmekällan, lampan i botten.

I startfasen är det vanligt att de blidas långa strängar av lava som bildas tack vare att varmt vax som finns precis vid lampan, dvs. längst ner, blir flytande och trycker sig igenom det ej stelnade lagret högst upp. När det får kontakt med den hittills ouppvärmda vätskan så stelnar yttersta av lavan, men i mitten är det fortfarande varmt. Detta bildar ett isolerande lager som blir högre och högre och låter varm lava strömma genom den bildade ”tuben” och på så sätt växa.
Detta ger väldigt fina konstruktioner och ljusbrytning som nästan kan vara finare än att ha t.ex en rosa lavalampa igång på vanligt vis.

/Oscar Edholm


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vad ska vi ha för bord i köket?
Problem och lösningar vid underhåll och reparationer av fasader och infrastruktur på höga höjder.
Fastighetsbox för alla!
Drömmen om en egen pool i sommar.
Badrumsrenovering Stockholm