Du är inte inloggad.

Artikel

Så ljussätter du rätt

 

När du ska välja lampor och belysning till ditt hem är det ett antal punkter du behöver tänka på. Sätt inte bara en taklampa i varje rum och nöj dig med det. Helst bör du ha flera olika ljuskällor i ett rum för att kunna anpassa belysningen till det du ska göra. Stämningsbelysning, såsom spottar, ljusslingor och fiberoptik, passar kanske inte lika bra som arbetsbelysning. Så om du till exempel har en arbetsplats i vardagsrummet bör denna också ha en separat arbetsanpassad belysning. En klassisk taklampa som allmänbelysning kan så klart vara bra och gör dessutom rummet lite mer hemtrevligt, men det kan vara störande att ha en taklampa tänd när man ska titta på TV. Då kan det vara bättre att ställa en golvlampa på vardera sida om soffan, eller att placera en ljusslinga bakom soffan, vilket ger ett mer indirekt ljus som inte stör TV-tittandet. Det kan också vara smart att installera en dimmer, som gör att du enkelt kan ändra och anpassa belysningens styrka efter situationen. 

I sovrummet behöver du inte ha särskilt stark belysning om du primärt bara sover där. Lite mysbelysning kan räcka bra, kanske då med en lite starkare lampa tillgänglig för de tillfällen när du vill läsa i sängen. Har du däremot ett skrivbord i sovrummet och även brukar arbeta där, så kan det vara bra med en speciell arbetsbelysning. 

Köket kan du enkelt piffa upp och ge en mysig känsla med spottar under hyllor och skåp eller genom att placera ljusslingor i vitrinskåpen. Men ha gärna en ordentlig arbetsbelysning där du brukar jobba. Det är ju inte så kul att skära sig i fingrarna för att man inte ser vad man håller på med.

I badrummet bör du ha en relativt stark belysning runt badrumsspegeln för att kunna se vad du gör, exempelvis vid rakning och sminkning. Belysningen ska dock inte blända, så placeringen är särskilt viktig när det gäller badrumsbelysning. Att sätta lampor ovanför, samt på sidorna av spegeln ger oftast det bästa ljuset. Men det kan också vara en bra idé att komplettera den starka belysningen vid spegeln med någon typ av stämningsljus i badrummet. Det kan ju vara skönt att ha en lite mjukare belysning när du ska slappa i badet. Ofta brukar man bara ha en enkel taklampa, men du kan med fördel använda dig av spottar eller LED-belysning även i badrummet för att ge en mer harmonisk känsla. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Betonggolv Stockholm
Inredningsrör - Industriell inredning med rör
Hyra byggnadsställning
Poolskydd - Det viktigaste pooltillbehöret.
Vackert hemma