Du är inte inloggad.

Artikel

Hur man skapar hälsa i en stressad miljö – 6 tips

Allt fler sjukdomar kan relateras till stress och handlar i grund och botten om hur vi trivs. Genom att skapa goda, kreativa miljöer kan åtskilligt göras för att undvika eller förebygga sjukdom. 
Tillsammans med bra kost och träning kan det ha en stor inverkan på livsstilen. 

Det är konstigt att det inte satsas på att få människor att trivas på sina arbetsplatser. Eftersom det är människorna som ska föra arbetet framåt. På en bra arbetsplats satsar arbetsgivarna på att skapa miljöer som ger hög trivsel bland personalen. Att personalen mår bra och får utvecklas vinner alla på.
Det finns ett gäng skräckexempel på miljöer som många anser i allra högsta grad är olämpliga. Huddinge sjukhus i Stockholm är ett exempel. Sjukhuset byggdes på 60-talet och är en enorm, kal och trist byggnad. 

Hur ska patienter och personal kunna må bra där, kan man fråga sig. 

Men visst, det finns en hel del goda exempel också. Bland andra Norrtälje sjukhus som består av inbjudande, korta korridorer, konstverk på väggarna, färgerna är mjuka och harmoniska. Dessutom kan personal och patienter njuta av en roingivande och vacker trädgård.

Arkitektur som vi också kan lära av, finns hos antroposoferna i Järna. Det är en mycket sinnlig arkitektur med mjuka, rundade former som medvetet arbetar med ljus och harmoniska färger. 

Hela inredningsprocessen, vare sig det gäller det egna hemmet eller arbetsplatser, består av val. Och det blir alltmer viktigare för oss att tänka igenom helheten för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Även Feng Shui, en flertusenårig österländsk lära, handlar om hur vi påverkas av det som finns omkring oss. Feng Shui menar att vi genom att skapa balans mellan de fem elementen, vatten, jord, eld, trä och metall, i hemmet kan vi uppnå balans och hälsa. 

T ex anser anhängare av läran att man ska inreda sitt hem med växter och ta god hand om dem. Allt för att skapa en positiv energi i hemmet. Hemmakontoret bör vara avskilt från familjelivet och inredas i garage eller extrarum. För att skapa en bra stämning i sovrummet, bör det inredas utan TV och väggarna bör målas i varma färger. En av världens mest kända designers är Terence Conran, enligt bloggen Reportr. Han står bakom många av Londons barer och restauranger. Han har även designat restauranger i andra länder, bl a Berns i Stockholm, som han tog sig an 1999. Terence tror även han starkt på att miljön är avgörande för hur vi mår. Han har skrivit en mängd inredningsböcker med tips och råd på hur inredningens olika komponenter fungerar.

Rymd och ljus har en stor betydelse för vårt välbefinnande menar han. Han anser att ljusets riktning är en spännande grundkomponent inom inredning. Han råder oss att släppa in det befintliga ljuset genom stora fönster och använda olika styrkor och riktningar på lampor. Han anser att trädgårdar och balkonger suddar ut gränsen mellan ute och inne, vilket ger oss en välgörande kontakt med naturen och skapar en frihetskänsla.

6 enkla riktlinjer för en bättre arbetsmiljö:

  • Mjuk belysning
  • Naturljud
  • Harmonisk musik
  • Skratt & Glädje
  • Naturliga mötesplatser
  • Små enheter där man har överblick


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Optiker Vasastan
Colodetox och vad det kan göra för din kropp
Maria Åkerberg Baby Kit
Att bli beroende av hemtjänst
4 Naturliga sätt att öka din ämnesomsättning