Du är inte inloggad.

Artikel

Bröstimplantat - en hjälp för dig som skall genomgå en bröstförstoring

När man väl bestämt sig för att genomgå en så kallad bröstförstoring ställs man inför ett val som i början kan verka omöjligt, vilket implantat man skall välja. En seriös plastikkirurg går igenom de olika möjligheterna med dig vid en konsultation men om du inte är lite förberedd är det väldigt svårt att hänga med i svängarna. Jag skall därför försöka reda ut de största frågeställningarna.

När det gäller själva materialet så skall man först konstatera att själva höljet på implantatet alltid är silikon vilket innebär att den del av implantatet som kroppen ”ser” alltid är silikon. Själva fyllningen i implantaten har varierat under årens lopp men den idag helt dominerande är den så kallade ”gelehallon fyllningen”. I dessa (som egentligen heter cohesiv gels implantat) består fyllningen av en silikon gelé. Det innebär att om ett sådant implantats hölje går sönder så kan inte innehållet flyta ut och därmed inte påverka kroppen. Detta skall jämföras med de gamla silikonproteserna där fyllningen var i flytande i form av små silikondroppar vilka kunde tas upp i lymfknutor om det kom utanför höljet. Det finns fortfarande implantat vilka fylls med vatten (koksalts proteser) men de används i dag mycket sällan på grund av deras onaturliga konsistens och risk för läckage.

Tittar vi lite mer på formen på proteserna så finns det två grundformer; droppformade och runda. De droppformade kallas ibland ”anatomiska” vilket är missvisande då dessa egentligen är väldigt oanatomiska då de inte följer med gravitationen utan ser likadana ut oberoende av kroppens position. Den runda protesen, som är absolut vanligast, ger ett mer naturligt rörelsemönster och innebär även att man får lite mer fyllnad i den övre polen, något som inte är minst viktigt efter att man ammat eller gått ned i vikt då det alltid är just där man tappar mest volym. En annan term som används då man pratar om implantat är ”profil”. Profilen anger helt enkelt hur man vid tillverkningen av ett implantat har satt förhållandet mellan höjd och bredd. Man kan alltså med samma volym tillverka ett implantat som är smalt och högt eller bredare och lägre. Detta känns ofta väldigt krångligt när du sitter och läser om implantat på nätet men är egentligen något som till väldigt stor del bestäms av ren matematik. Om du går till en seriös plastikkirurg så kommer denne att mäta dina bröst på olika sätt. Detta är just för att kunna rekommendera ett visst implantat när du har bestämt storlek. Går man uppåt i storlek behöver man välja ett smalare och högre implantat (hög profil) för att det skall få plats på bredden och går man nedåt storlekar bör man använda ett implantat som är lite lägre och bredare för att det inte skall bli för lite fyllnad år sidorna.

Det svåraste när man skall välja implantat brukar alltid vara själva storleken. Här finns det bara ett sätt och det är att prova sig fram. Det räcker inte att under en konsultation hos en plastikkirurg lägga ett implantat i Bh:n utan det här är en process som måste ta dagar ibland veckor för att du skall bli nöjd. Det bästa är att du redan innan du går på din konsultation har provat ordentligt hemma så att du och din plastikkirurg kan föra en konstruktiv dialog. Det vanliga är att man använder vanligt okokt ris som man mäter upp, lägger i plastpåsar och sedan lägger som utfyllning i Bh:n, under brösten. Självklart skall du då använda en Bh i den storlek du vill kunna fylla ut efter operationen. Tänk också på att du skall ha dina bröst under mycket lång tid så det är verkligen värt att lägga mycket tid på att hitta en storlek just du trivs med.

Jag hoppas att den här texten hjälper dig lite på vägen när det gäller att välja bröstimplantat och att du blir nöjd med din operation. Ett bar sätt att skaffa mer information är att titta på seriösa klinikers hemsidor.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Gå ner i vikt snabbt och enkelt
Fördelar med en detoxkur
Fotvårdsprodukter för dig med diabetes
Passar löpband bara för latmaskar?
Fördelar med Body wrap kroppsinpackning