Du är inte inloggad.

Artikel

Så hittar du ägaren till en bil

Att ställa sig själv frågan, vem äger bilen, är mycket bra att göra om man avser att köpa en begagnad bil av en annan privatperson. Alltför många gånger ber man om att få se ID på den person som avser att sälja bilen, men har dessförinnan inte kollat upp om personen i fråga faktiskt står som ägare i vägtrafikregistret hos Transportstyrelsen. Genom att köpa en begagnad bil i Sverige förbinder du dig faktiskt enligt lag att undersöka att du köper bilen av den som faktiskt står som ägare för bilen. Du kan inte längre göra som man kunde förr och hävda att man inköpt bilen i så kallad “god tro”. I dagens läge är det helt enkelt upp till dig som köpare av veta att du köper av rätt person.


Vem äger egentligen bilen?

Det finns bara en person som kan stå som ägare till en bil och den personen finns i vägtrafikregistret inskriven som ägare till bilen. Även om någon annan betalat för bilen eller betalar för den via avbetalning, så är det endast den som står som ägare i vägtrafikregistret som är bilens rättmätige ägare och innehar rätt att sälja den.


För att ta reda på vem som står som ägare till en bil kan du dels begära ut informationen via e-post från Transportstyrelsens hemsida. Du behöver dock logga in med ett Bank ID för att kunna få ut denna form av information, eftersom sådana typer av uppgifter hanteras enligt personuppgiftslagen. 


Vill du inte logga in med Bank ID eller saknar tillgång till internet kan du välja att få svar på vem som äger bilen med ett sms. Du skickar då regnummer i ett sms till Transportstyrelsen på nummer 72503 och får då svar på vem som står som ägare i ett sms.


Man kan även nyttja den privata tjänsten Biluppgifter.se för att ta red på vem som står som ägare till bilen. Via deras samarbete med merinfo.se kan du enkelt och gratis se vem som äger en viss bil samt om personen äger andra fordon.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fördelen med att köpa sockerpasta online
Belysning – Ett område som intresserar många
Badrumsrenovering Saltsjöbaden
Boodil - sälj lägenhet utan mäklare
Trähantverk från Erzgebirge