Du är inte inloggad.

Artikel

5 saker du borde veta om grovsopor

Få bättre koll på vad som menas med grovsopor i denna korta guide som tar upp några av de vanligaste frågorna om grovavfall och dylikt.

1. Grovsopor är allt det avfall som du röjer fram.

Du har bestämt dig för att skapa ordning och reda i hemmet eller på jobbet och har börjat röja ordentligt. Du hittar allt från gamla köksredskap till trasiga möbler och är osäker på hur du ska klassificera skräpet. Det går under namnet grovsopor eller grovavfall.

2. Grovsopor och hushållssopor är två olika typer av sopor.

Allt som är ät- och drickbart och som går att kasta är hushållssopor. Hushållssopor omhändertas av kommunen, men med grovavfall är det en annan sak. Du behöver nämligen själv ombesörja att dina grovsopor tas om hand. Det är därför många anlitar ett företag för avhämtning av grovsopor.

3. Köksknivar räknas som grovsopor men inte vitvaror och elektronik.

Medan du rensar och röjer hittar du en hel del föremål som du gärna vill slänga. Ett av dessa föremål är en gammal kökskniv, kan du slänga den i grovavfallet? Ja, det kan du, det vill säga om du paketerar kniven så att ingen skär sig på den. Du vill även göra dig av med ett trasigt kylskåp, räknas det som grovsopor? Kylskåp, och alla andra elektriska produkter, hör till kategorin farligt avfall och måste hanteras helt separat. Det finns till och med egna regler för farligt avfall.

4. Byggavfall är inte samma sak som grovsopor.

Byggavfall är en egen kategori inom sophantering och skiljer sig således från grovavfall. Till byggavfall hör bland annat gipsskivor, trasiga toalettstolar och så vidare. Färgburkar med färg i räknas dock som farligt avfall. Företag som erbjuder tjänster inom avfallshantering kan ta hand om byggavfallet och hjälper dig att sortera andra sopor.

5. Det är viktigt att tänka på miljön och återvinna grovsopor.

Efter att ha röjt och rensat i röran har du en hel hög med grovsopor som du vill kasta, men du vet inte hur du ska sortera grovavfallet i en miljömässig synvinkel. Det finns föremål som kan återvinnas och andra som kan brännas – hur ska du gå tillväga? Ett enkelt sätt att göra dig av med soporna på är att låta Junkbusters.se hämta grovsoporna. Detta företag, som hämtar grovsopor i Stockholm med omnejd, ser till så att skräpet sorteras och återvinns på rätt sätt.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Måttbeställ passepartout
Är strykning det roligaste du vet?
Badrumsrenovering Tullinge
Jacquardtyger
Badrumsrenovering Farsta