Du är inte inloggad.

Artikel

Skaffa växthus för att förlänga odlingssäsongen

Med ett växthus kan du odla växter du tidigare inte kunnat odla i Sverige. Säsongen förlängs, vilket innebär att grönsaker och frukter från sydligare klimat hinner växa till och mogna. Du kan också odla växter som behöver varmare klimat än det vi har i Sverige. Exempel på sådana köksväxter och frukter är slanggurka, aubergine, melon, paprika och tomat.

Plantera ut växter i växthuset när marken ordenligt uppvärmd och du är säker på att det är frostfritt även på nätterna.

Bind upp plantorna med nylonsnöre som fästs i taket. Bind med en lös fast ögla så att stammen får plats att växa till. Allt eftersom plantan växer lindas den runt snöret. Plantorna behöver mycket vatten och näring.
 

I ett växthus med tillskottsvärme kan du också förkultivera plantor för utplantering och lyckas bättre än inne på fönsterbrädan eftersom ljusförhållandet är bättre i växthus.

Lämpliga att förkultivera i växthus är t.ex. blomkål, broccoli, purjolök, selleri, squash, vitkål samt många prydnadsväxter  t.ex.  petunia, sommardahlia och tagetes.


Använder du växthuset till att både odla köksväxter och förkultivera alla utplanteringsväxter och dessutom fröså pelargoner m.m. sparar du ganska mycket pengar. Då kan växthuset få vara lite större och dyrare.

Det finns dock en risk att det blir för varmt i växthuset. Då behöver man vädra ut den varma luften. Enklast är att använda automatiska fönsteröppnare, som öppnar växthusets fönster vid en viss temperatur. Under den riktigt varma delen av sommaren kan man annars ha ett par fönster stående öppna dygnet runt för att få bra luftcirkulation och lagom värme i växthuset.

En annan fördel med växthus är att plantorna står mer skyddade. Regn, blåst och hagel kan inte bryta av eller slå sönder växterna. Fåglar, harar och andra djur kommer inte heller åt dem.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsrenovering Ekerö
Svensk hållbart byggande
Med rätt badrumsmöbler blir badrummet husets bästa plats
Tips för städning av kontor
Flyttstädning i Stockholm