Du är inte inloggad.

Artikel

Skapa en ekonomisk trygghet

I dagens samhälle kretsar allt kring pengar, vare sig vi vill det eller inte. Det är ett faktum och då gäller det att anpassa sig efter det.

Många känner en stress och oro när det gäller ekonomi och pengar. Det är inte en speciellt rolig känsla att ha, och det stjäl ju dessutom värdefull energi som hade kunnat användas till något roligare och bättre. 

Det är därför otroligt viktigt att man har en ekonomisk trygghet. Den där tryggheten är ovärdelig, och den kommer i sin tur göra att man känner en stor känsla av frihet. Det är dessutom så att man sällan behöver speciellt mycket pengar för att känna trygghet och frihet, så det är därmed fullt möjligt att bygga upp en stabil privatekonomi med små medel.

Ett av de absolut bästa besluten du kan ta när det gäller din privatekonomi är att börja spara och investera i aktier och/eller fonder. Det gör det möjligt för dig att bygga upp en ekonomisk trygghet som gör att du inte behöver känna en oro och stress kring pengar. Vill du lära dig mer kring ekonomi och finans i allmänhet, och aktier och investeringar i synnerhet, så rekommenderar jag att du kollar in Aktiewiki som har en hel del bra utbildningmsaterial inom området.

Se till att du kommer igång idag om du inte redan har börjat. Det finns ingen anledning att vänta. Nej, det är aldrig för sent att börja. Nej, det är inte svårt och komplicerat. Och nej, investeringar i aktier är inte samma sak som att spela på casino. Släpp alla förutfattade meningar och sätt igång! 

Det kan vara en god idé att ha ett buffertsparande på plats innan du börjar investera i aktier och fonder. På så vis vet du med säkerhet att du klarar av att hantera oförutsedda utgifter. Det gör även att du inte blir lika beroende av att dina investeringar presterar väl, vilket gör att du kan vara mer långsiktig - vilket i sin tur ökar dina chanser för att lyckas väl som investerare.

Långsiktighet har nämligen visat sig vara en väldigt viktig faktor när det gäller att få en god avkastning på sina investeringar. Ju längre man behåller bra investeringar, desto högre avkastning tenderar man att få. Det förutsätter dock att du gör bra investeringar givetvis. Men det finns ett tydligt samband, och därför är det viktigt att dra nytta av det.

En anledning till varför långsiktighet inom investeringar ger så bra resultat är ränta på ränta-effekten. Det är en otroligt kraftfull effekt som har förmågan att förändra ditt liv. Ja, jag vet, det låter kanske överdrivet - men faktum är att det är helt sant. När du själv inser hur kraftfull den effekten är så kommer du att förstå att det är fullt möjligt att skrapa ihop en ordentlig slan utan att ha en överdrivet hög inkomst och samtidigt leva på existensminimum. 

Investeringar i aktier, fonder, och andra värdepapper innebär såklart en risk. Du kan förlora hela eller stora delar av det investerade beloppet. Men du måste inse att det krävs risk för att få avkastning. Ett vanligt sparkonto har i princip ingen risk alls, men det är också därför du inte får någon nämnvärd avkastning där.

När du väl är igång och har lagt grunden för att bygga upp en ekonomisk trygghet så kan det vara en god idé att även hjälpa folk i din närhet. Hjälp dem att komma igång med en budget och ett simpelt sparande. Det behöver inte vara så avancerat, men se till att de kommer igång.

Du får dock inte glömma bort att du även ska leva ett gott liv samtidigt som du lägger undan en slant för framtiden. Det gäller att hitta en sund balans mellan att spara och leva. Hur mycket du ska spara varje månad kan bara du svara på eftersom man helt enkelt måste anpassa sparandet efter sina egna förutsättningar.

Börja spara och investera idag, så att du kan känna en känsla av trygghet och frihet.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Kan man spara pengar med den bästa matkassen?
Wise Consulting
Hur påverkas bostadspriser av coronakrisen?
Företagande och bokföringsskyldighet
Spara och investera effektivt.