Du är inte inloggad.

Artikel

Skillnaden mellan retro och vintage

Retro och vintage är begrepp som syns lite överallt inom inrednings-, pryl- och modebranschen. Nu undrar vi: finns det egentligen någon skillnad mellan retro och vintage? Ja, vi har googlat lite och har förstått det hela så här: 
 
Retroprodukter är nyproduktioner av varor och de har en gammaldags look. De är ofta gjorda med gamla tidstypiska objekt som modeller, men de behöver inte nödvändigtvis vara rena kopior av gamla prylar. Design, form, färg och mönster m m har helt enkelt hämtats från produkter som var populära under en viss epok.
 
Vintageprylar är däremot inte nyproducerade, de ÄR gamla. Ordet vintage används ofta i begagnat- och secondhandbranschen. Vintagemöbler SER också gamla ut - de kan t ex ha slitmärken, repor, avskavda kanter och liknande.
 
Det är förvillande med dessa båda ord, för vintage använd idag även för nyproducerade varor. Dessa tillverkas i en design där patinan syns. Repor och märken fixas medvetet, för att produkterna ska se gamla ut. Vintage är t ex jättestort inom inredningssektorn, där det som bekant finns en mängd olika inredningsstilar. Vintage är en av dem. Och det går absolut att köpa både begagnade och nya möbler som kallas vintage.
 
Det är väl egentligen ingen större idé att lägga så mycket energi på skillnaden i betydelse mellan orden retro resp. vintage, men vi tycker ändå att det är lite intressant. Båda orden används idag flitigt för både nyproducerade och begagnade produkter. Och åsikerna om hur orden används är många!
 
Gillar du prylar i retrostuk? Hushållsapparater, jukeboxar, möbler, godis, T-shirts, gadgets, klistermärken, solhattar, spelkonsoler...allt finns att köpa i retrodesign. Några tips om retroprodukter som går att köpa online finns på den här sidan.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Rexbegonia "Caracas"
Ballerinaskor på nätet
Jane Virgin säsongfinalen Recap: Bröllop av Jane Gloriana Villanueva
Ulrika och Christopher Bjercke - Hunkydory
Påskägg som mat och påskägg med godis