Du är inte inloggad.

Artikel

Vinsats – det enkla sättet att göra ditt eget vin

Vintillverkning är någonting som går långt tillbaka i historien där vi hittar bevis på jästa frukter redan under tiden då faraoner härskade i Egypten. Processen att utvinna och skapa vårt eget vin från de frukter som finns tillgängliga är alltså ingenting nytt, även om den har förfinats otroligt under många år.

År 2015, d.v.s. idag så ser den enklare ut än den aldrig tidigare gjort. För bara några årtionden sedan krävdes det avancerad utrustning, övervakning och lång tillverkningstid för att skapa sitt eget kvalitetsvin. Så är inte längre fallet idag, utan istället har populära metoder såsom färdiga vinsatser hittat hem till Sveriges hushåll. En vinsats är precis vad det låter som, helt enkelt ett slags ”paket” som innehåller allt det essentiella för vintillverkning. Du hittar exempelvis druvkoncentratet, jäsningen samt en rad andra medel som alla skapar ett enastående slutresultat.

Många är fortfarande rädda för att vinsatser och att göra sitt eget vin ska kräva mycket utrymme med otymplig utrustning. Sanningen ser dock annorlunda ut, och idag kan du skapa riktigt härligt vin i ett så litet utrymme som en garderob. Och vad beträffande utrustning har det aldrig kunnat vara enklare att komma igång. Allt du behöver kan räknas på en hand, som exempelvis en jäshink (eller plastdunk) där du låter vinet jäsa. En alkohol eller sockermätare, en slang att tappa upp vinet med samt några snygga flaskor att förvara det i. Alla andra instruktioner hittar du oftast på baksidan av vinsatsen – och för dig som känner att vintillverkning kan vara en begynnande ny hobby finns det ännu mer avancerade metoder att ta till.

Oftast krävs det dock inte mycket och att skapa vinet går på enbart 1,5 veckas tid eller kortare. Dessutom smakar det nu för tiden riktigt gott. Sedan länge är dagarna förbi då hemmagjort vin snarare var mäsk med smaksättning. Istället kan du hitta vinsatser som innehåller de finaste ekologiska druvkoncentraten och kostar upp till flera hundra kronor. Men då blir det riktigt bra vin också. Att märka skillnad i kvalité på ett vin köpt i butik eller ditt eget vin kan alltså vara svårt.

Så nu när du vet vad som behövs och hur lång tid det tar – hur mycket kostar det egentligen? Oftast får du en ganska simpel men god vinsats för exempelvis rödvin eller vitt vin för så lite som under två hundra kronor. Särskilt om du handlar vinsatser på nätet där du kan hitta ännu bättre priser än i hobbybutiker eller överskottsbolag. Frakten är oftast billig eller till och med helt gratis, dessutom får du allting levererat hem till dörren. Smidigare än så blir det inte. Så kom igång du med genom att köpa din första vinsats och tillverka ditt helt egna vin!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Unikt tillfälle att köpa elcykel med elfordonspremien
Går det att vinna på spel?
Vackra tårtdekorationer för bröllop
Att vara säsongare i Alperna
Unikt stöldskydd för båtar