Du är inte inloggad.

Artikel

Vita tänder

Vita tänder – vilken nyans är rätt för dig?

Många har naturligt vita tänder. Det ligger helt enkelt i den genetiska koden huruvida dina tänder förblir vita över en livsperiod. För vissa personer försvinner vitheten med åldern. Faktorer som spelar in i sammanhanget är först och främst yttre påfrestningar såsom rökning, snusning, färgämnen och andra saker munföroreningar som bildar missfärgningar. För andra så består deras vita tänder längre, även om de utsätts för påverkan från dåliga konsumtionsvanor.

Vita tänder hos tandläkare eller med nyanskort

Om du vill ha en viss sorts nyans av vita tänder – antingen starkare eller svagare toner – så är det viktigt att du tar upp det med din tandläkare/tandhygienist innan du går till verket och utför en tandblekning. När man vill skaffa sig vita tänder idag och man använder sig av ett hemmakit för blekning, följer alltid ett så kallat nyanskort med. Genom kortet kan man bestämma sig för vilken grad och styrka av vit nyans man önskar uppnå efter behandlingen.

Vad är rätt nyans för dig?

Den stora frågan är alltså ”vilken är den rätt vita nyansen för mina tänder”? Det är inte helt lätt att svara på det, men många menar att tumregeln är att du försöker matcha nyansen vit med din ögons färger klara eller skiftande färger. Vidare bygger svaret också på hur vita tänder du ytterst vill ha när det gäller din personliga image; vill du sticka ut som en Hollywoodskådis eller vill du ha en mer diskret och mjuk framtoning? Valet är helt upp till dig och det måste kännas rätt.

Inte alltid uppnåeligt

Som tidigare nämnt, varierar nivån av vithet beroende beroende på genetik, matvanor, strökonsumtionsmönster, med mera. Dessutom har varje person en nivå där det inte går göra tänderna vitare. Det finns en gräns där det inte går att göra tänderna lika vita, detta oavsett om tandblekningsmetoden görs med hemmaprodukter eller med lasermaskin hos tandläkare/tandhygienist. Vissa personer kommer också att bleka sina tänder i en snabbare respektive långsammare takt.

Konsultera en professionell

Det klokaste rådet när det gäller hur vita dina tänder skall skina är att du först och främst uppsöker en professionell inom området. I första hand är det en tandläkare eller en tandhygienist som du bör rådfråga. Även om det finns skönhetskliniker som erbjuder tandblekning idag så är det vettigare att du pratar med tandvården i första hand. De förstår tänder på djupet och kan dessutom ge dig tips om vilka produkter för tandblekning hemma som är av störst värde. Vissa produkter har nämligen en stark negativ inverkan på tandkött och emalj, det gäller alltså att se upp för vissa alternativ. Säkerligen kommer du få ett tryggt svar av tandläkaren i frågan. Idag använder tandläkare precis samma produkter för blekning som många privatpersoner runtom i landet som köper blekningskit för hemmabehandlingar.

Val av behandling

När du väl rådfrågat din lokala tandläkare eller tandhygienist, kommer det ned till två alternativ när det gäller behandlingen. Antingen så väljer du en tandläkare/tandhygienist och betalar någonstans mellan 1500-3000 kr, eller så testar du ett blekningskit för hemmabruk. Valet är helt upp till dig givet att du litar på din tandläkares inrådan.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

5G mobilteknologi har inget samband med corona-influensan!
Bli av vätskeansamling naturligt
Optiker Vasastan
Minister vill tvinga rökförbud i bilar
Shoppa apoteksvaror på nätet