Du är inte inloggad.

Artikel

Att tänka på när du ska låna pengar

Ränta
Om du vill låna pengar krävs det att du betalar ränta. Detta gör du vanligen en gång per år och beloppet beror på hur mycket pengar du lånat. Så fort du tar ett lån  från en bank är dy skyldig att betala ränta. Räntan på lånet brukar ligga runt fem procent för vanliga lån men kan variera ända upp till 3000 procent om man ser till SMS-lån vilket är någonting som blivit väldigt populärt bland dagens ungdomar. Men vanliga lån brukar ligga runt fem procent. Personen som lånar ut sina pengar får sedan en del av denna räntesats varje år och banken tar även sin del. På det sättet får alla en del av kakan. Du får ditt lån, banken för sin andel och personen som valt låna pengar till banken får sin del.

Jämför lån
Någonting som är väldigt enkelt att glömma bort i stundens momentum är att jämföra olika bankers villkor. Du ska dock inte bara titta på exempelvis räntan då detta är ett vanligt misstag många göra. Bara för att en bank har lägre ränta än annan betyder det inte att den är den rätta banken att välja. Det kan finnas andra avgifter som inte är lika synliga och det är därför bättre få sig en bättre bild genom att studera varje banks villkor noga innan du bestämmer dig för att låna pengar.

Hitta lån som passar dig
Det finns flera sorters olika lån och alla har olika villkor beroende vad lånets ändamål är. Ska du köpa en ny bil är det ett billån du vill ta. Ska du köpa dig ett nytt hus är det ett huslån du ska ta. Det finns som sagt flera olika typer av lån. Se till att inte låna mer pengar än vad du behöver. Lånet bör användas till just vad det är taget till och ingenting annat för det kommer bara straffa dig i längden om du upptäcker det inte finns pengar att betala tillbaka lånet för. Var varsam och handla utifrån att det inte vore dina pengar, även om det enligt juridiskt perspektiv just då kanske är din pengar.

Behöver du låna pengar?
Ibland kan vi se någonting någon annan person har och sedan vilja ha det själva. Det kan vara de mest onödiga prylar vi egentligen vet innerst inne att vi inte kommer ha någon användning för. Fundera igenom om det finns något alternativ till att inte äga en just sådan sak och kanske äga någonting annat som egentligen fyller samma funktion. Om du istället ser det som en investering och någonting du tror du skulle kunna sälja för samma summa eller mer är det en annan femma och du borde definitivt fungera att låna pengar.

Gör upp din egna plan
Även om du och din bank som du väljer låna pengar från kommer göra en avbetalningsplan och planer därtill för hur det ska gå till kan det vara bra att göra upp sin egna plan med egna tankar och funderingar. Detta är ett bra sätt att hålla sig fokuserad på detta man gör och inte spåra ut totalt. Har du ett spår du kan gå på kommer du enklare kunna genomföra det du vill göra. Det behöver inte vara någon punktlig plan angående att låna pengar det ska hellre vara en plan där du klargör saker för dig själv och förstår vad du ger dig in på.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att tänka på när du säljer din bil
Smslån var farligare förr
Näringslivsföreningen Växtkraft: Stärkande Mjölby Kommun genom Samarbete och Utveckling
Att försäkra sitt fordon
Om att låna eller tjäna när man fattas pengar