Du är inte inloggad.

Artikel

Att tänka på när man köper en hund

Det har blivit alltmer populärt i Sverige att införskaffa sig en hund. För ett par decennier sedan var det främst folk som hade större villor eller bodde på landet som införskaffade sig hundar av olika orsaker. Några som sällskapsdjur och andra som arbetsdjur för jakt eller djurhållning på gården. Sedan 70 – talet har dock även folk i innerstaden och i mindre lägenheter skaffat sig hundar, dock av mindre modell. För att en hund skall kunna trivas och må bra bör vissa kriterier uppfyllas som är lätta att glömma för den stressade innerstadsmänniskan.

En hund är och förblir ett flockdjur

Hundar är likt människan ett flockdjur, hunden behöver en flock och flocken skall finnas nära hunden. Att lämna en hund ensam hemma över 8 timmar om dagen är absolut inget att rekommendera. Man brukar säga att en hund inte skall lämnas längre än 6 timmar utan kontakt, vilket är en rimlig tidsgräns. Här bör man noga överväga om man skall ha hund om man avser vara borta längre än 6 timmar om dagen.

En hund behöver komma ut i skog och mark

Hundar är ett djur som har blivit tämligen tamt och människovant sedan tusentals år av evolution. Däremot har hunden kvar instinkter som gör att den måste få kunna agera på ett sätt som gör att den trivs. Hundar är byggda för att röra på sig mycket. Att komma ut och gå runt på stadens gator eller i en rastgård en eller två gånger om dagen är inte vettigt eller djurvänligt någonstans. En hund behöver få komma ut i natur och skog dagligen i princip för att röra på sig rejält. Har man inte möjlighet till detta bör man även här överväga beslut om att faktiskt skaffa hund. Bor man i innerstaden eller inte har möjlighet att ta sig ut i skog och natur bör man ge hunden rikligt med utevistelse fler a gånger om dagen. En hund behöver gå ut fler gånger än morgon och kvällspromenad.

Hundsaker och tillbehör

I dagens läge prioriterar många tyvärr att köpa roliga prylar så som kläder, accessoarer, stövlar och leksaker till sin hund i stället för att lägga pengar på det som hunden verkligen behöver. Jag garanterar att din hund struntar i om den har gula eller gröna stövlar på sig eller ett diamantkoppel. De viktigaste en hund behöver är ting som självfallet inte går att köpa det vill säga utgång, närhet och sin flock. Det som man skall lägga pengarna på om man har hund så är det bra mat inte roliga hundsaker! En hund behöver bra mat utifrån hundras, ålder och storlek samt hundens motionsvanor. Att lägga 2000 kronor på ett fint koppel och 50 kronor på burkmat är inget annat än djurplågeri.

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Aloe Vera hjälper hundar och katter med artros
Vem var Carl von Linné?
Använda Getingfälla - Tänk på...
Miljön – ett prioriterat mål för Göteborg
Spöbyggnad enklare än vad du tror! Bygg ditt fiskespö