Du är inte inloggad.

Artikel

Bästa sättet att förhindra ett dåligt köp

Det absolut bästa sättet att lyckas avstå ett dåligt köp är helt enkelt att sova på saken. Oavsett hur ung eller gammal du är förändras ditt beslut att köpa eller inte köpa om du ger det mer betänketid. Det var regeln i mitt hem när jag växte upp, till och med för mina föräldrar. Pappa är en riktig slösare så mamma och pappa bestämde tidigt att ingen av de skulle köpa något som kostade över 1000 kr utan att först rådfråga den andra om det, för att sedan sova på saken för att fatta ett mer välbetänkt beslut dagen efter. Det är nästan omöjligt att räkna upp alla de saker som pappa inte köpte på grund av att det inte verkade lika viktigt dagen efter.

 

Jag minns när mamma föreslog “försenings-tekniken” för mig. Jag var tretton år gammal, och var ute och vi var ute och shoppade tillsammans. Jag såg en tröja som jag verkligen ville ha, men då tröjan var relativt dyr tvekade jag fram och tillbaka om jag verkligen skulle köpa den. Efter att ha provat tröjan ett par gånger, gått ifrån och återvänt till butiken ett antal gånger, bestämde jag mig till slut för att köpa den med mina surt förvärvade pengar. Min mamma hade naturligtvis sett hur jag hade velat fram och tillbaka innan jag bestämde mig, och just när jag bestämt mig för att köpa tröjan rekommenderade hon mig att vänta tills i morgon för att se om jag fortfarande ville ha tröjan. Varpå jag sa något i stil med “Men mamma, jag vill ju verkligen ha den! Om jag lämnar den kommer någon annan köpa den…” 

 

Hon lyckades till slut övertala mig genom att få butiksbiträdet att hålla kvar tröjan åt mig, så jag kunde komma tillbaka senare och köpa den. Kan du gissa vad som hände? Så fort vi kom hem hade jag bestämt att jag inte ville ha tröjan trots allt, och redan nästa dag var den som helt bortblåst. Jag gick aldrig tillbaka till butiksbiträdet som lovat att hålla kvar tröjan åt mig, kanske hänger den kvar där bakom disken än idag. 

 

Ganska nyligen hamnade jag i en liknande situation, men den här gången fanns min mamma inte i min närvaro. Jag var ute och shoppade på säsongsrean när jag hittade en tröja jag föll för direkt, tyvärr kostade den runt 1200 kr, vilket definitivt är ett stort inköp för min ekonomi trots att den var nedsatt från det tredubbla. Med min mammas tips i bakhuvudet bestämde jag mig för att vänta med köpet till dagen efter. Dagen efter kände jag fortfarande likadant för tröjan och bestämde mig därför för att köpa den. Den blev snabbt en favorit i min garderob och jag har definitivt använt den tillräckligt för att rättfärdiga det höga priset. Detta var absolut ett bra köp för mig.

 

Ibland är vissa köp så bra att man “egentligen” inte har råd med det, kanske borde man vänta till månaden efter men likt exemplet ovan är det i vissa fall ohållbart. Om jag varit tvungen att vänta ytterligare tre veckor för att köpa tröjan när jag slutligen bestämt mig, hade den förmodligen inte funnits kvar. Som tur är kan man idag verkligen säga att man “egentligen” inte har råd. Dagens lånemarknad är idag så hårt pressad att man i många fall kan hitta lån som är om inte helt gratis, så åtminstone så gott som. Det var det exakt vad jag gjorde, jag hittade en sida där det jag kunde jämföra olika lån och långivare smidigt och överskådligt. Där hittade jag faktiskt ett erbjudande som lät mig låna pengar långt billigare än jag trodde var möjligt. 

 

Lär dina nära och köra att man genom att vänta med sitt beslut över natten, kan göra ett mer välbetänkt köp. Så fort du lämnat butiken släpper den värsta “hypen” och du kan tänka klart igen. Vaknar du upp dagen efter och fortfarande känner att det är ett bra köp, stämmer det förmodligen. Glöm heller inte att ett oemotståndligt köp du inte just nu har pengar till kan lösas genom att låna pengar snabbt. Det behöver inte bli så dyrt som alla säger, och är det en tillfällig rea lönar det sig i majoriteten av fallen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

För och nackdelar med 3 olika låntyper
Kreditkort idag och i morgon
Lånar pengar till utbildning
Sälja guld – En introduktion
Tjäna pengar på enkäter på nätet