Du är inte inloggad.

Artikel

För och nackdelar med 3 olika låntyper

Att låna pengar kan ha såväl för som nackdelar. Många anser att man ska försöka att undvika att låna pengar så länge man kan med motiveringen att personer med skulder aldrig är fria. Andra anser att ett lån kan hjälpa till att uppfylla drömmar. Någon som drömmer om att kunna köpa en bostad kanske är tvungen att ansöka om ett bostadslån för att uppfylla drömmen. Nedan kan du läsa om olika för och nackdelar för några olika typer av lån.

Lån utan säkerhet, privatlån och blancolån

Det finns många fördelar med att låna pengar utan säkerhet. Dels är det relativt enkelt att få låna pengar genom ett blancolån eller privatlån, men det är också en fördel att man inte behöver lämna någon säkerhet för lånet. Det finns dock även nackdelar, och den största nackdelen är att ett lån utan säkerhet har betydligt högre ränta jämfört med ett lån som har säkerhet, till exempel ett bostadslån.

Smslån & snabblån

Fördelarna med ett smslån eller snabblån är många. Dels går det väldigt fort att få in de lånade pengarna på sitt bankkonto, men det är också smidigt att ansöka om ett snabblån. Det finns dock även en hel del nackdelar med ett smslån eller snabblån. Ofta är räntor och andra avgifter oerhört höga för dessa lån samtidigt som återbetalningstiden är kort.

Bostadslån och bolån

Den absolut största fördelen med ett bostadslån är att man får en väldigt låg ränta för pengarna man lånar genom ett bolån. Det finns i stort sett inget mer fördelaktigt lån man kan ta än ett bostadslån sett till räntekostnaderna. Det enda negativa med att ta ett bostadslån är att man är tvungen att låna väldigt mycket pengar, och det kan göra att man aldrig någonsin har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Trots att de flesta banker och långivare som är verksamma på den svenska marknaden inte brukar acceptera kunder som har betalningsanmärkningar, så finns det faktiskt aktörer som är villiga att ge lån med betalningsanmärkningar till privatpersoner som vill ta bolån eller bostadslån.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Finansieral begagnad bil
Fakturaköp – Ett effektivt verktyg för tillväxt
Vad bör man tänka på vi sparande på sparkonto?
Visste du att a-kassan bara ersätter max 11 000 kr/mån? Därför är det viktigt att teckna inkomstförsäkring.
Låna utan UC