Du är inte inloggad.

Artikel

Camlock garanterar hög säkerhet

Camlock är en snabbkoppling som garanterar en mycket hög säkerhet, och kan därmed även användas för att koppla ihop slangar och rör inom många olika användningsområden som sträcker sig från allt mellan livsmedelsindustri till kärnkraft.  Kolla också in Camlock med slangkoppling.

Utvecklingen av camlock
Den här kopplingstypen utvecklades för mer än 100 år sedan, på 1910-talet, då den togs fram till den amerikanska armén med syftet att användas till transport av olja. I början tillverkades kopplingarna i brons eftersom man redan då hade en mycket bra gjutteknik för brons, men senare övergick man till aluminium, eftersom det var ett mycket bättre och billigare material som dessutom var väldigt lättillgängligt.

Användningsområden
Eftersom camlock-kopplingen är så mångsidig kan den användas inom flera olika områden. Den fungerar bra tillsammans med rör och slangar som transporterar ämnen i både fast och flytande form, och även tillsammans med gas. Det gör den lämplig för användning till säker transport av kemiska och frätande ämnen, vilket är mer än många andra snabbkopplingar klarar av. Den uppfyller även de höga kraven på hygien och miljö som finns inom livsmedelsindustrin och den kosmetiska branschen. Tack vare sin höga säkerhet passar den också bra att användas vid tyngre industri som t.ex. på kärnkraftverk, där säkerhetskraven är mycket höga. Camlock är med andra ord en mycket mångsidig snabbkoppling med ett brett användningsområde.

Konstruktion
Själva kopplingen består av en hondel och en handel och är försedd med säkerhetsarmar för att garantera en starkare koppling. Säkerhetsarmarna minskar risken för att kopplingen ska kunna öppnas under transport eller av yttre påverkningar, men de är samtidigt mycket enkla att montera eller demontera utan att några verktyg krävs. Idag tillverkas camlock i flera olika material, varav aluminium, syrafast stål, rostfritt stål, mässing, brons och polypropylen är några.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

nyttsmart
Går det att skaffa nytt jobb via sociala medier?
Få ut mer av dina resor till Västindien – boka in en minnesvärd kryssning
Hitta rätt stödstrumpor på nätet
VÄRMEPUMPAR & TAKLÄGGARE IN STOCKHOLM