Du är inte inloggad.

Artikel

Effektiva och trygga metoder att ta bort fördelsemärken

Födelsemärken kan emellanåt vara kosmetiskt störande. Speciellt om de finns i ansiktet, är storväxta och sticker ut från kroppen. Många människor vill av det skälet ta bort födelsemärken. Före man beslutar sig för att ta bort ett födelsemärke ska man för att få en både säker som framgångsrik behandlingsåtgärd tänka på ett par saker.

Ett födelsemärke kan vara farligt

De absolut flesta känner till att födelsemärken kan vara potentiellt farliga och det är korrekt. Födelsemärken kan i undantagsfall börja producera defekta celler och på så sätt leda till hudcancer.

Utan behandling kan hudcancer sprida sig och resultera i andra cancerformer. Av det skälet skall födelsemärken Undantagslöst undersökas av läkare innan de tas bort.

Födelsemärken kan tas bort på flera olika sätt

För det fall att ett födelsemärke bedöms som en risk för cancer ska det dock alltid tas bort på kirurgisk väg. Detta betyder att en läkare skär ut födelsemärket och lite intilliggande vävnad och efteråt syr ihop snittet. Detta utförs helt kostnadsfritt inom den allmänna sjukvården.

Andra tekniker att ta bort födelsemärken, vilka bedömts som ofarliga, är laser, frysning/kryokirurgi eller diatermi.

Med laser förångas födelsemärket lager för lager. Värmeenergin från laserljuset minskar blödning och resulterar i ett litet brännmärke på hyn där man tagit bort födelsemärket - Detta läker vanligen mycket fint.

Vid "frysning" fryser man ner födelsemärket så att det får en frostskada. Efter ett antal dagar faller födelsemärket av.

Diatermi betyder att man skär bort födelsemärket medelst en upphettad värmekniv. Värmen koagulerar blodkärlen och stoppar därigenom blödning. Efteråt får man som ett minimalt brännmärke efter den upphettade kniven vilket vanligtvis läker fint.

En annan metod är skrapning vilket också kallas för kyrettage. Skrapning av ett födelsemärke betyder att man m.h.a en liten slipad skrapa gröper ur födelsemärket i hudytan. Man får ett ytligt sår som läker bra.

Vilken metod är den bästa för att ta bort födelsemärken?  

I verkligheten kan man inte påstå att någon teknik är den bästa. Alla har sin egen favorit. Vad man å andra sidan kan lova är att det bästa utan undantag är att gå till en hudläkare i syfte att inte utsätta sig för onödiga risker.   

Skydda incicionerna från solsken   

Oaktat vilken teknik man använder för att ta bort födelsemärken så får man alltid ett litet sår efteråt. När såret läker uppstår ett litet ärr. Läkningen fortlöper efteråt i ärret som med tiden blir allt mer svårt att upptäcka.

För att minska risken att få kvarstående ärrbildning eller ljusa fläckar där födelsemärket man tagit bort suttit ska man med stor noggranhet skydda såret och ärret från starkt solljus. Under de första tre månaderna skall man nyttja tejp alternativt plåster. Under de kommande 3 månaderna en kraftig solskyddfaktor.

Om du väljer att att ta till dig dessa tips kan du slippa besvärande födelsemärken på ett både tryggt och snyggt sätt!

För ytterligare information besök: www.plastikoperationer.net


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Akademikliniken Pure Triple Peel
Vad utmärker ett LCHF bröd?
Orsaker & behandlingar av Celluliter
Slimma din kropp till midsommar
Få vita tänder