Du är inte inloggad.

Artikel

Så får du hjälp med dina magproblem

Magproblem såsom magknip, gasig mage, förstoppning och diarré är ett vanligt förekommande problem idag. Endast sjukdomen IBS beräknas 15-20% av Sveriges befolkning lida av. Eftersom magen är grunden till vår hälsa bör man försöka reda ut orsaken bakom så snart som möjligt och även lösa det. Stress eller antibiotika är vanliga triggers. Eftersom antibiotika slår ut alla tarmbakterierna, inte bara de dåliga så försvagas även immunförsvaret. Man brukar säga att det tar cirka nio månader att bygga upp tarmfloran efter en antibiotikakur.

 

Eftersom bland annat en stor del av vårt serotonin tillverkas i tarmen kan man därför faktiskt även bli nedstämd och må psykiskt sämre av magproblem.

 

Vad kan man själv göra?

Först och främst bör man börja med att äta en ren och naturlig kost. Försök känna efter hur din kropp reagerar på olika ämnen - om det är något du blir direkt dålig av så ta bort det. Att fylla på med nya tarmbakterier som också ibland kallas probiotika kan vara behjälpligt. Det kan du hittar som tillskott. Det är en stor prisskillnad på olika probiotiska tillskott och det handlar helt och hållet om kvalité.

 

Var kan man få hjälp?

När sjukvården inte räcker till kan man vända sig till en näringsterapeut. De är specialister på sådana problem och jobbar även med olika analyser som skiljer sig från sjukvårdens tester för att se exakt var problemet ligger. De kan exempelvis testa fram vilken mat som man är överkänslig mot, om man har några enzymbrister som gör att man inte kan smälta maten, om man har överväxt av candida eller någon mikrob som inte ska vara där eller inte i den mängden.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Apotekens historia
Tidigt håravfall och lösningar
Att gå ner i vikt på en vecka
Hur ökar du lusten att träna ensam hemma?
Spirulina - Superalgen för kroppen