Du är inte inloggad.

Artikel

Fastighetsrätt – Möjliga tvistefrågor när du köper eller säljer hus

När man köper eller säljer en bostad kan ibland problem och missförstånd uppstå. I värsta fall råkar man ut för oseriösa köpare eller säljare (privatperson eller ett företag) som har rena oegentligheter för sig. Om man misstänker att något inte står rätt till vid en pågående affär eller eventuell affär kan det vara en bra idé att kontakta en jurist eller annat ombud som kan det här med fastighetsrätt. Vi har här nedan sammanställt en lista på vanligt förekommande situationer då man kan behöva hjälp av en jurist eller advokatfirma i samband med fastighetsaffärer.

 

a) Meningsskiljaktigheter som resulterar i en rättslig tvist vid fastighetsaffär beror ofta på att köparen upptäckt fel, skador eller att något inte är som det ska i bostaden. Det är då viktigt att påtala att problemet så snart som möjligt. I bästa fall kände inte säljare till problemet och erbjuder sig att fixa det kostnadsfritt. Men det kan även vara så att säljaren vägrar ta sitt ansvar. Då bör du kontakta en jurist med inriktning på fastighetsrätt som kan företräda din sak och ser till att du får ekonomisk upprättelse (pengar så att du kan fixa problemet) eller att säljaren åläggs att åtgärda felen omgående.

 

b) Du har precis sålt din bostad och köparen hävdar helt plötsligt att han eller hon upptäckt allvarliga skador som du vet att inte fanns när du lämnade bostaden. I vissa fall kan den här typen av situationer uppstå på grund av rena missförstånd. Kanske har köparen orealistiska förväntningar eller bristande kunskaper om hur vissa saker bör vara. I värsta fall är personen ute efter att lura av dig pengar. I båda fallen bör du kontakta en jurist som kan fastighetsrätt så att du inte på felaktiga grunder blir ersättningsskyldig.

 

c) Rättsliga meningsskiljaktigheter. Här avses till exempel situationer där köparen upptäcker att fastigheten, utan att detta påtalats av säljaren, är belånad eller intecknad, att en tredje part har någon form av tillträdesrätt. Det kan rent teoretiskt även handla om att kommunen planerar att bygga en ny motorväg eller högljudd och illaluktande industrianläggning alldeles runt knut. Något som inte bara försämrar boendemiljön utan även väsentligt sänker fastighetens värde. I samtliga fall bör du kontakta en jurist med särskild kompetens inom fastighetsrätt som hjälper dig att häva köpet och få pengarna tillbaka.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Främsta fördelarna med att använda hopfällbara förvaringsboxar som huvudsaklig förpackningslösning
Tips på lagliga överfallshjälpmedel
Nödvändigt spårunderhåll
När du vill växla upp kompetensen på sjön, ta en kustskepparintyg kurs
Att genomgå en skilsmässa