Du är inte inloggad.

Artikel

Flera olika specialister på en och samma vårdcentral

vårdcentralerna i Vasastan arbetar, i likhet med de flesta andra vårdcentraler, flera olika yrkeskategorier som samarbetar med varandra för att kunna ge patienterna så god och omfattande vård som möjligt. Några exempel är, förutom läkare och sjuksköterskor, även psykologer, barnskötare, logopeder, kuratorer, sjukgymnaster och arbetsterapueter. Läkarna på en vårdcentral har allmänmedicin som utbildning, medan sjuksköterskorna ofta har någon form av specialistutbildning inom något område. Många vårdcentraler erbjuder också friskvård, vilket innebär att sätta in åtgärder som förebygger sjukdomar, både fysiskt och psykiskt. Ett friskvårdsprogram ska stimulera varje enskild människa att själv ta det yttersta ansvaret till bibehållen, god hälsa.

Möjlighet att själv välja vårdcentral
Tidigare gick man till den vårdcentral i Vasastan i vars upptagningsområde man bodde, i regel den vårdcentral som låg närmast. Numer väljer man själv vilken vårdcentral man vill vara listad på oavsett om man bor i Vasastan eller nån annan del av Stockholm. Även de som inte bor i Vasastan kan alltså välja att gå till en vårdcentral där. Man behöver inte heller välja en av de vårdcentraler som ägs av landstinget, utan kan mycket väl välja en vårdcentral som drivs i privat regi som har avtal med landstinget. För patienten gör det ingen skillnad i fråga om patientavgifter och den vård man kan kräva att få.

Vårdcentral för hela familjen nyfödd som gammal
Är man en familjen kan det vara tryggt att ha alla samlade på samma vårdcentral hos samma husläkare. En annan anledning att välja en av vårdcentralerna i Vasastan kan vara om man som yngre känner att man har ett visst ansvar för någon äldre person och gärna ser att man går till samma vårdcentral.
Även då man flyttar har man alltså möjlighet att gå kvar på samma vårdcentral som man är van vid och trivs med.

Läs mer om vårdcentraler på Serafens hemsida.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Varför Crossfit?
4 fördelar med kreatin som kosttillskott
Förstora brösten
Vita tänder på ett skonsamt sätt
Tandvårdsrädsla