Du är inte inloggad.

Artikel

Har du rätt glasögon för jobbet?

När du sitter på jobbet framför din skärm så kanske du har dina vanliga glasögon eller så är du helt utan brillor. Oavsett vilket så kan det vara klokt att tänka lite på det där med att ha glasögon för skärmen. Det finns så kallade bluelight glasögon som du kan använda för att skydda dina ögon. Dessa kan du använda oavsett om du behöver styrka eller inte.

Det blåa skärmljuset påverkar oss

Det är faktiskt så att det blåa ljuset som kommer från skärmar påverkar oss människor. Det har numera konstaterats att ljuset från skärmar kan störa både sömn och minnet. Om du tänker lite närmre på saken så inser du att störd sömn kan ställa till det rejält.

Vi måste sova ordentligt för att må bra. Vi behöver också ha ett fungerande minne för att fungera på jobbet och hemma. Men vi kan ju inte helt slopa skärmarna för numera är de en integrerad del av vår vardag. Vad ska vi göra!

Mindre skärmtid och på med bluelight brillorna!

Lösningen kan ses på två sätt. Dels så handlar det ju om att dra ner på användandet av skärmar. Det kan också vara så att du genom att inte vara på skärm två timmar innan läggdags kan sova bättre.

Men börja alltså med att fundera lite på hur du skulle kunna minska på skärmtiden. Kanske kan du låta bli email när du är hemma från jobbet. Kanske kan du dra ner på din nyhetskonsumtion till en gång per dag. Det finns mycket att göra.

När du väl använder skärm kan du göra det med glasögon som skyddar dina ögon och din hjärna från det blåa ljuset. Detta kan du göra på jobbet och när du är hemma och använder din smartphone samt surfplatta.

Du kan behandla dina vanliga glasögon eller köpa brillor utan styrka som är särskilt till för detta. Det är väl värt investeringen och för jobbet kan det ju vara så att din arbetsgivare kan tänkas stå för detta.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hudvård och skönhet online
Kondomer med struktur
Hur grönt te kan hjälpa dig gå ner i vikt naturligt
Klåda i hårbotten – kan vara många orsaker
3 tips för ökad förbränning