Du är inte inloggad.

Artikel

Kakaobönor och choklad

Huvudingredienserna i den choklad vi köper är kakaobönor, kakaomassa eller kakaosmör och oftast socker. Därtill används olika smakämnen och tillsatser, beroende på vilken choklad som skall framställas.

 

Kakaobönorna som används i framställningen kommer från Kakaoträdet, Theobroma cacao. På trädet växer kakaofrukter, med bönor inuti frukterna. Det finns olika sorters kakaobönor. Det är främst tre sorter som används till den traditionella chokladtillverkningen: Criollo, Forastero och Trinitario. Den som används allra mest är Forastero.

 

Forasteroplantorna är de mest tåliga chokladplantorna. De ger ofta rikliga bönskördar. Plantorna växer både i Afrika och i Sydamerika. Dess smak är mer enformig jämfört med criollon och trinitarion. P g a att forasteron är lättare att odla och ger rikliga skördar är forastero-bönorna de billigaste av de tre nämnda sorterna. Därför används dessa ofta i lite billigare chokladprodukter. Criollon ger en mjukare och  mer distinkt arom och är lite svårare att odla eftersom den är känsligare för sjukdomar o dyl. Criollon odlas i mindre skala än forasteron och betingar därför ett mycket högre pris på marknaden. Bönan odlas bl a i Afrika, Sydamerika och Mellanamerika. Trinitaion är en hybrid av forasteron och criollon och används ofta i olika chokladblandningar.

 

Det krävs ganska många kakaobönor för att tillverka choklad i stor skala. Räkna ca 300 - 600 bönor till ett kilo choklad. Detta motsvarar ca 10 – 20 kakaofrukter. Ett enda kakaoträd ger i snitt cirka 50 chokladfrukter per år. Med tanke på hur mycket choklad som säljs är det inte svårt att förstå att det behövs MÅNGA kakaoträd!

 

Tycker du att choklad är dyr? Det kan tyckas. Men ”fin” choklad kräver mycket kunskap och arbete hos odlaren och förädlingsprocessen är imponerande. Det är många som ska ha ”del i chokladkakan” innan den hamnar i din mun! Odlare, skördearbetare, lagerhållare, transportörer, fabriker, forskare, smaksättare, marknadsförare, förpackare, din butik….ja, det finns säkert många fler!

Vill du göra någon riktigt glad med en ask härlig choklad? Du kan beställa den online och få den skickad till mottagaren med post. Vem skulle inte bli glad för en chokladöverraskning i brevlådan? Det finns flera företag som säljer chokladpresenter (eller något annat godis) på nätet.

 

 

Källor: Wikipedia, Chokopedia


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att välja varm höstjacka
Designer skor för män, en växande marknad
Rabattkoder till svenska webbutiker
Köp vinterdäcken online
Fars dag - lite tips på lämpliga presenter