Du är inte inloggad.

Artikel

Konsten att gravera glas

Följande artikel är en annons för presentnavet.se presentnavet.se ger dig köptips och guidar dig till rätt onlinebutik där presentartiklar säljs. Målsidan innehåller reklamlänkar.

 

Glasgravyr är konsten att skapa vackra mönster, motiv och text på ett glasföremål. De dekorativa slutprodukterna utgör utmärkta gåvor till nära och kära. Graveringen ger presenten en personlig touch och blir en garanterad succé hos mottagaren.

 

Att gravera glas är inget nytt påhitt. Redan under romarrikets storhetstid användes dekorerade glasföremål, framför allt skålar och tallrikar, flitigt av överklassen. Även inom den tidiga islamiska världen samt i medeltida Venedig har spår av primitiv glasgravyr funnits. De föremål som dessa tidiga civilisationer producerade dekorerades oftast med enklare mönster, men mer komplicerade motiv och avbildningar förekom även.

 

Under renässansen fick glasgravyr ytterligare ett uppsving. Runt om i hela Europa förfinades konsten och nya produktionstekniker utvecklades. Komplicerade motiv, exempelvis blommor och djur, kunde nu tillverkas i allt högre grad. Glasgravyr har fortsatt vara populärt ända sedan dess och konsten har genomgått konstant förändring och utveckling. 

 

Flera olika tekniker finns för att producera graverat glas. En vanlig metod är att rista eller slipa in motiv i det färdigproducerade glaset. Till större ytor används ett gravyrhjul som slipar glasytan. Mindre detaljer, t ex text, kräver mer precision och därför används en diamantspets till detta ändamål.

 

I en annan metod, stipple-metoden, byggs bilder upp av små punkter och linjer som ristas med ett diamantverktyg. Blästring med hjälp av sand och lasergravyr är två modernare metoder som används flitigt idag.

 

Ett graverat glasföremål är den perfekta gåvan till familj, släkt och vänner. Att beställa personliga presenter online har aldrig varit enklare. Prova idag!

 

Källa: Wikipedia

 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Maskerad är kul, i alla åldrar
Turism - saker att göra
Daylight: Nytt överlevnadsskräckspel kommer till PS4 och PC
Baktillbehör till söta cupcakes
Behöver du hjälp att planera festen?