Du är inte inloggad.

Artikel

Kopieringspapper: större kvalitetsskillnad många tror

De allra flesta brukar i stort sett dagligen en omfattande kvantitet av så kallat kopieringspapper. I och med att detta sker på arbetsplatser och någon annan ansvarar för inköp och påfyllning är det ytterst sällan som man reflekterar över att det är en produkt där det faktiskt finns olika varianter och skillnad i egenskaper och kvaliteter mellan olika typer av produkten. Kanske märker man inte heller så stor skillnad i inledningsskedet, och för många dokument som inte är tänkta ha sparas särskilt länge spelar det kanske ingen större roll vilket papper som används. Så fort man vill ha något mer än en svart text på vit bakgrund i det typiska A4-formatet i ett brev eller ett dokument som är tänkt att sparas över tid är det dock genast intressant att känna till en del om vilka olika typer av kopieringspapper som faktiskt finns. 
Varierande egenskaper

Olika sorters kopieringspapper har nämligen till exempel olika tjocklekar, olika genomskinlighet, olika mörkhet, och så vidare. Allt detta påverkar i stor grad hur själva slutresultatet av en utskrift blir. Det finns kopieringspapper som har en mer glansig yta än andra sorters papper, och det påverkar till exempel hur färgen fastnar på pappret. Därmed kan en bild se helt annorlunda ut på ett visst sorts papper jämfört med ett annat. Vill man ha en viss kvalitet på sin utskrift är det alltså helt nödvändigt att lära sig lite om vilka olika egenskaper olika sort kopieringspapper har.

Olika former av skrivare påverkar mycket

Sedan fungerar de olika typerna även olika väl tillsammans med olika typer av skrivare. Skrivarna på större företag och arbetsplatser använder ofta så kallade toners, som är en slags teknik för att skriva ut med laser. Detta sker snabbt och med ett gott resultat. För hemmabruk är kanske skrivare med bläckstrålar vanligare. Äldre varianter av skrivare, så som matrisskrivare eller radskrivare, som använder nålas för att skriva ut, går givetvis inte at använda för att göra avancerade utskrifter med avancerade färger och grafik. I den mån de fortfarande används är det istället enbart för enklare meddelanden, och knappast för dokument som är tänkta att användas under någon längre tid. Då är det som tidigare konstaterat betydligt bättre att noga överväga både val av metod för utskrift och att använda ett papper av god kvalitet. Annars riskerar man att snabbt få ett slitet dokument som både ser tråkigt ut och kan rentav bli oläsligt inom en ganska kort tid.
 

Kontorsproffset är ledande i Sverige på kopieringspapper för alla ändamål. Klicka här för mer information. 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vinterrea 2014 på Spartoo - fler än 30 000 modeller med upp till 60 % rabatt!
Bertil Vallien
Shopping för skor som en omedelbar stämning lyft
Fars dag, varför firar vi det?
Tips om bra doppresenter